ЗАКАЗАНА 6. СЕДНИЦА ЛОКАЛНОГ ПАРЛАМЕНТА: На дневном реду смена заменика председника СО и члана општинске владе

ОПШТИНА И СНС УВОДЕ РЕД

За петак 5. март, у 10 часова, заказана је седница Скупштине општине Велика Плана.

Биће то шеста седница локалног парламента у овом сазиву.

На дневном реду је 21 тачка дневног реда а од предложених одлука и решења о којима ће 39 одборника расправљати за грађане је најважнија одлука о утврђивању доприноса за уређивање грађевинског земљишта, којом СНС и њени коалициони партнери  желе да уведу више реда у изградњу стамбених зграда и паркинг места. Са крајњим циљем да се инвеститори који праве зграде мотивишу да сваком купцу стана обезбеде најмање једно паркинг место, што је цивилизацијски стандард.

Досадашњи прописи омогућавали су инвеститорима да уместо изградње паркинг места општини уплате симболичну таксу од само 30.000 динара, а да на том месту праве станове.

Део купаца станова је тако остајао без места без паркирање. Наравно, исти ти своје аутомобиле сад паркирају испред других стамбених зграда или на коловозу, што је један од разлога па је у Великој Плани, посебно у ужем центру града, врло тешко наћи место за паркирање. Што за последицу има огромне гужве у саобраћају.

Доношење ове одлуке и, ускоро, увођење службе паркинг-сервиса омогућиће грађанима који својим аутомобилима долазе у уже градско подручје да много лакше нађу место за паркирање.

Одборници владајуће коалиције, коју чине СНС, СПС и ЈС, поднели су предлог да Милош Николић у петак буде разрешен са места заменика председника Скупштине општине.

Они предлажу да се за заменика председника локалног парламента изабере Марија Павловић, одборник СНС.

Данас је у Скупштину општине стигао и захтев одборника владајућих странака да се на седници у петак Мирослав Милошевић разреши дужности члана Општинског већа у Великој Плани.

Осим о наведеним кадровским променама, одборници ће расправљати и о усвајању програма рада јавних предузећа и установа, чији је оснивач општина Велика Плана.

На предложеном дневном реду је и предлог за ангажовању ревизора који ће преконтролисати завршни буџет општине за прошлу годину, као и три одлуке чије би усвајање требало да побољша чистоћу и одржавање зелених површина у граду и сеоским насељима.

Скупштина општине је на једној од претходних седница донела одлуку о покретању поступка измена Пословника о раду Скупштине општине. Два основна разлога за покретање овог поступка јесу став владајуће СНС да поједине одредбе пословника требају да буду једноставније и разумније и да се одборницима опозиције омогући још више времена и још више могућности да своје ставове изнесу за говорницом Скупштине општине.

Међутим, у петак ће се пред одборницима наћи предлог председника локалног парламента да Скупштине донесе нови пословник.

Наиме, приликом рада на измени пословника, скупштинска служба је закључила да је број измена које је неопходно извршити у циљу побољшања текста истог толики да је много оправданије и ефикасније ићи на усвајање новог пословника.

Као претпоследња тачка дневног реда, разматраће се предлог ЈКП „Милош Митровић“ да парламент овом јавном предузећу одобри склапање уговора са грађанима о одложеном плаћању њихових дугова.

Дневни ред седнице изгледа овако:

  1. Усвајање Записника са Четврте и Пете редовне седнице Скупштине општине Велика Плана од 18.12.2020. и 30.12.2020. године.
  2. Доношење Решења о разрешењу заменика председника Скупштине општине Велика Плана.
  3. Доношење Решења о избору заменика председника Скупштине општине Велика Плана.
  4. 4. Доношење Одлуке о екстерној ревизији завршног рачуна буџета општине Велика Плана за 2020. годину.
  5. Доношење Одлуке о економској цени програма васпитања и образовања у Предшколској установи “Дечје царство“ Велика Плана.
  6. Доношење Одлуке о одржавању улица и путева на територији општине Велика Плана.
  7. Доношење Одлуке о одржавању чистоће на површинама јавне намене на територији општине Велика Плана.
  8. Доношење Одлуке о одржавању јавних зелених површина на територији општине Велика Плана.
  9. Доношење Одлуке о допуни Одлуке о мерилима за утврђивање доприноса за уређивање грађевинског земљишта.
  10. Доношење Одлуке о прихватању предлога за доношење Пословника Скупштине општине Велика Плана.
  11. Доношење Решења о давању сагласности на Програм рада Центра за културу “Масука“ Велика Плана за 2021. годину.
  12. Доношење Решења о давању сагласности на Програм рада Туристичке организације општине Велика Плана за 2021. годину.
  13. Доношење Решења о давању сагласности на Програм рада Библиотеке “Радоје Домановић“ Велика Плана за 2021. годину.
  14. Доношење Решења о давању сагласности на Програм рада Дома културе “Влада Марјановић“ Старо Село за 2021. годину.
  15. Доношење Решења о давању сагласности на Програм рада Центра за социјални рад општине Велика Плана за 2021. годину.
  16. Доношење Решења о давању сагласности на Програм рада Апотекарске установе Велика Плана за 2021. годину.
  17. Доношење Решења о давању сагласности на Програм рада Црвеног краста Велика Плана за 2021. годину.
  18. Доношење Решења о давању сагласности на Програм о измени Програма пословања Јавног комуналног предузећа “Милош Митровић“ Велика Плана за 2021. годину.
  19. Доношење Решења о давању сагласности на Програм о измени Програма пословања Јавног комуналног предузећа “Милош Митровић“ Велика Плана за 2021. годину за коришћење субвенција из буџета општине Велика Плана.
  20. Доношење Решења о давању сагласности на Одлуку Надзорног одбора Јавног комуналног предузећа “Милош Митровић“ Велика Плана о сачињавању репрограма са дужницима (број: 390 од 28.01.2021. године).
  21. Одборничка питања.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *