ВЕЛИКА ПЛАНА НИЈЕ ЗАБОРАВИЛА УБИЈЕНОГ УЧЕНИКА СТЕФАНА ФИЛИЋА: Одржан фестивал ученичких кратких филмова који ће носити његово име

Пише: Душан Марић

Синоћ је у Великој Плани, у сали биоскопа Центра за културу Масука, одржан Први републички школски фестивал кратких филмова.

Фестивал под називом „Филић-филмић“, чија је тема било вршњачко насиље, одржан је у знак сећања на Стефана Филића, ученика средње Економско-угоститељске школе, којег су 2. фебруара прошле године, након безазлене вербалне чарке, шутирајући га у главу, убили његови вршњаци.

Аутори филмова су се надметали у две категорије. У првој су били ученици осмог разреда основне и првог разреда средње школе а у другој ученици другог, трећег и четвртог разреда средње школе.

Пристигло је 17 кратких филмова из 12 основних школа. Осим из Велике Плане аутори су и ученици из Кнића, Новог Сада, Суботице, Смедеревске Паланке, Новог Бечеја и Великог Градишта.

Приказано је осам фимова, а гледаоци су гласањем за најбољи прогласили остварење „Бити другачији није срамота“, чији је аутор Милица Матић, из Економско-угоститељске школе у Великој Плани.

По оцени стручног жирија, чији је председник био професор историје Предраг Георгијев,  у категорији млађих ученика најбољи је филм „Црно бели свет у бојама“ Станиславе Гвожђарев и Драгане Џигурски из ОШ „Станчић Милан Уча“ из села Кумане, општина Нови Бечеј, док је у категорији старијих ученика најбољи филм „Насиље са интернета“ Анђеле Настасијевић из средње школе „Миливоје Васић“ у Великом Градишту.

Стефан Филић је био одличан ученик а хоби му је био да снима кратке филмове.

-У договору са његовом породицом и захваљујући њиховој несебичној мораној и материјалној помоћи наша школа је решила да оснује фестивал школског филма који ће носити Стефаново име. Циљ нам је да његова жртва буде опомена сваком времену и свим људима да насиље више никад не сме да се понови – рекла је директор Економско-угоститељске школе Александра Илић.

Фестивалу су присуствовали родитељи убијеног ученика, као и цело руководство општине Велика Плана.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *