ЛЕКАР УДАРНИК ИЗ ВЕЛИКЕ ПЛАНЕ: Прегледао 8.500 ковид пацијената и остао незаражен

Пише: Душан Марић

 

Доктор Марко Маринковић (31) из Дома здравља „Милан Бане Ђорђевић“ у Великој Плани прегледао је око 8.500 пацијената, за које је постојала сумња да су заражени корона вирусом.

Због тога се нашао међу лекарима који су за дан општине примили признање од локалне самоуправе.

Маринковић у ковид амбуланти ради од 25. марта прошле године. У време највећих таласа епидемије свакодневно је прегледао више десетина пацијената а лични рекорд поставио је у дану у којем је, радећи од осам ујутро до десет увече, прегледао 139 пацијената.

Занимљиво је да и поред свакодневног контакта са пацијентима сам није био заражен вирусом короне.

-Придржавам се мера заштите, водим рачуна да се здраво храним а мислим да мом добром имунитету значајно доприноси и то што сам непоправљиви оптимиста и што свој посао радим с љубављу. Кад буде баш тешко, кад ме стигну физички и психички замор, помислим на то да чиним корисну ствар, да од мог прегледа зависи живот много људи и са еланом настављам даље – каже Маринковић.

Осим неспорне стручности и рутине коју показује у раду, његови сарадници посебно истичу чињеницу да је овај лекар увек насмејан, љубазан и да га нико није чуо да повиси тон на неког пацијента или медицинску сестру.

Маринковић истиче да сви лекари и медицинске сестре са којима је у протеклих четрнаест месеци радио заслужују похвале, јер су свој посао радили пожртвовано али након инсистирања ипак издваја лекаре Дарка Стаменковића, Лидију Миловановић и Маријану Словић и медицинске сестре Бојану Михајловић и Ирену Богдановић.

Овај млади лекар рођен је у Лозовику код Велике Плане. Диплому је стекао на универзитетима у Крагујевцу и Београду, са просечном оценом 8,9. Након стажирања у Клиничком центру Србије, две године је волонтирао у Ургентном центру у Београду, да би од децембра 2018. године почео да ради у Дому здравља у Великој Плани.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *