ВЕЛИКА ПЛАНА ПОНОВО ОБОРИЛА РЕКОРД: Општинске стипендије добило чак 230 студената

Пише: Душан Марић

Општина Велика Плана је ове године доделила рекордних 230 студентских стипендија.

Овим је оборен прошлогодишњи рекорд, кад је стипендије добило 190 плањанских високошколаца.

Комисија која је спровела конкурс је данас, након истака рока за жалбе, утврдила коначну листу плањанских академаца који ће ове школске године студирати уз финансијску помоћ своје општине.

Да би добили стипендију, студенти су морали да имају просек оцена најмање седам, да су текућу школску годину уписали у редовном статусу и да током студија нису изгубили више од једну годину студија.

За студенте прве године услов је био одличан успех у свим разредима средње школе.

-Међу добитницима је 11 надарених студената, који имају просек оцена најмање девет, шест студената из друштвено осетљивих група, 213 осталих студената и један надарени ученик средње школе, који је прошле године освојио награду на међународном такмичењу. Нажалост, 24 студента нису испунила ни овако либералне услове – каже Неда Новаковић, млађи саветник у Општинској управи и члан конкурсне комисије.

Студенти ће седам месеци добијати по 7.400 динара месечно, надарени студенти ће осам месеци добијати по 8.400 динара, док ће једини ученик стипендиста 10 месеци добијати по 5.400 динара.

Заменик председника Скупштине општине Марија Павловић истиче да се након што је одговорност за вођење општине преузела СНС у Великој Плани догодила својеврсна револуција кад је у питању награђивање студената и ученика.

-Пре седам година, општина је доделила само 24 стипендије. Ове године то је скоро десет пута више. Вероватно у Србији нема општине која, с обзиром на број становника, додељује толико стипендија. Подсећам да смо пре месец дана из општинског буџета са по 10.000 динара наградили више од 1.400 ученика плањанских основних и средњих школа који су прошлу годину завршили са одличним успехом – каже Павловићева.

За стипендије и награде је из буџета општине издвојено више од 25 милиона динара.

-То не би било могуће да стање у буџету општине није добро. Стање у буџету је добро зато што је добро стање у привреди Велике Плане. А и једно и друго су резултат добре државне и економске политике коју воде Александр Вучић и СНС али и одговорног располагања буџетом од стране руководства локалне самоуправе – каже Срећко Раденовић, шеф одборничке групе СНС у локалном парламенту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *