ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ ДИЈАМАНТСКА ПЛАКЕТА СОЛИДАРНОСТИ: Ове године дали 190 литара крви

Општина Велика Плана  је и ове године проглашена за шампиона солидарности за успешно учешће у акцијама прикупљања крви које организују Институт за трансфузију крви из Београда и Црвени крст у Великој Плани.

На данас одржаној свечаности у Пожаревцу у име Велике Плане председник општине Игор Матковић и секретар општинске организације Црвеног крста Златан Коруновић примили су Дијамантску плакету Института за трансфузију крви Србије.

-У зимској кампањи прикупљања крви, која је трајала од почетка године до краја фебруара по количини прикупљене крви били смо други у Србији. Исти резултат смо остварили и у летњој кампањи, од 1.јуна до 30. септембра – каже Златан Коруновић.

Он с поносом истиче  да је у зимској кампањи било 134 а у летњој кампањи чак 342 давања крви, у укупно 12 организованих акција на територији ове општине.

-Једна јединица садржи 400 мл крви. Што значи да смо ми у наведеном периоду прикупили 190 литара крви. Иначе, јединица крви се дели на три компоненте – еритроците, плазму и тромбоците, које се дају различитим пацијентима. Практично, сваки човек једним давањем крви учествује у спасавању три живота.

Ово је девети пут да Велика Плана добија плакету шампиона солидарности  Института за трансфузију крви Србије, као једна од локалних самоуправа у Србији која постиже најбоље резултате у добровољном давању крви

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *