27. седница СО Велика Плана: Запослено 10.614 људи, просечна плата 60.497 динара

ОДОБРЕНО ПОВЕЋАЊЕ ЦЕНА ПРЕВОЗА И ОДНОШЕЊА СМЕЋА

На данас одржаној 27. редовној седници Скупштине општине Велика Плана одборници су одобрили повећање цена услуге прикупљања и изношења смећа, коју врши ПОР Вернер и Вебер. Просечно повећање износи 11 одсто.  У захтеву, који је поднела још прошле године, нишка компанија је тражила да цене буду увећане 12 одсто.

Домаћинство које има једног члана ће убудуће одношење смећа плаћати 240, са два члана 230, са три члана 223 а домаћинства са четири и више чланова 873 динара месечно.

За правна лица и предузетнике који су корисници средстава из буџета цена одношења смећа је са 12.43 повећана на 13.67 динара по метру квадратном, док ће небуџетски корисници исту услугу уместо 16.65 од 1. марта плаћати 18.31 динар.

Самосталне трговинске радње, апотеке, приватне лекарске здравствене ординације, књижаре, адвокатске канцеларије и сличне радње површине до 50 метара плаћаће 42.73 а површине преко 50 метара 31.75 динара по метру квадратном.

Угоститељски објекти, пекаре, играонице и кладионице површине до 50 метара плаћаће 48.84 а преко 50 метара 39.07 динара по метру површине.  Остали предузетници, трговине и услужне делатности у локалима до 50 метара плаћаће 36.63 а преко 50 метара 26.86 динара по метру.

Бензинске пумпе, перионице и слични објекти плаћаће 3.601 динара месечно.

Пре данашњег, цене услуга изношења смећа повећане су у новембру 2021. године. Просечно повећање је износило девет одсто али је због поновног разврставања корисника по категоријама неким корисницима из привреде то повећање било и драстично веће.

Поједини одборници су имали примедбе да ПОР није обезбедио довољно канти и контејнера за одлагање смећа.

-Проблем је у томе што грађани поред комуналног отпада у контејнере и поред њих стављају намештај, грање, баштенски отпад и слично. Одвожење тог отпада није наша уговорна обавеза. Ми то ипак радимо. Практично, 30 одсто материјала који односимо отпада на ту врсту отпада. У појединим деловима града, па чак и појединим селима, контејнере празнимо два пута, уместо једном, како је предвиђено уговором – одговорио је Милан Матић, руководилац радне јединице ПОР-а у Великој Плани.

Он је навео пример две градске улице  у којима су недавно свим домаћинствима подељене канте за одлагање смећа а станари су у њима ипак направили и дивље депоније.

Одборници су одобрили и повећање цене превоза у градском и приградском саобраћају, који врши „Југопревоз“ из Велике Плане. Мада је овој компанији у јуну прошле године одобрено повећање од 16 одсто она се крајем прошле и ове године у више наврата  обраћала Општини са захтевом да јој се одобри повећање од нових 25 одсто.

Одборници и руководство општине су на данас одржаној седници одобрили повећање од 12 одсто, и оно ће ступити на снагу од 15. марта.

Међутим превозник није чекао одлуку Скупштине општине већ је пре месец дана, без сагласности, на своју руку, цене повећао за више од 18 одсто, што је изазвало револт грађана али и локалне самоуправе.

На данашњој седници усвојен је локални акциони план запошљавања у овој години. За самозапошљавање и запошљавање нових радника кроз овај програм, као и јавне радове, намењено је 7.000.000 динара из општинског буџета.

Бобан Илић, из Оделења за привреду и локални развој, је обавестио одборнике да је од 2019. до краја прошле године број незапослених Плањана на евиденцији службе за запошљавање са 2.951 смањен на 2039.

На територији општине Велика Плана укупно је запослено 10.614 радника, што је 83 више него прошле и 221 радник више него 2020 године. Просечна плата у Великој Плани је 60.497 динара.

У Великој Плани послују 362 привредна друштва и 1.572 предузетника (42 више него прошле године) а регистровано је 2.520 пољопривредних газдинстава.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *