РЕКОРДНО: Велику Плану су данас посетиле три делегације из Владе Србије

Општину Велику Плану су данас посетиле делегације три државна  министарства. Ни најстарији Плањани не памте да су њихов град у само једном дану посетиле чак три делегације из Владе Републике Србије.

Председник општине Велика Плана Игор Матковић и председник Скупштине општине и народни посланик Душан Марић  су данас примили три државне делегације из Београда. То су делегације  министарства државне управе и локалне самоуправе, министарства културе и министарства полицџије.

Данашње посете су резултат „офанзиве“ општинског руководства, чији је циљ да се  агресивнијим наступом према републчичким институцијама скрене пажња на горуће пробелеме у Великој Плани и обезбеди њихово решавање.

За које локална самоуправа не само што нема довољно средстава, већ они и нису у њеној надлежности.

Са делегацијом министарства културе, коју су предводили државни секретар Миодраг Ивановић и помоћник министра Данијела Ванушић, руководство општине је разговарало о решавању питања зграде старе кланице (архитектонски и историјски занимљив објекат, али објекат који је у рушевном стању и као такав већ три деценије представља ругло центра града али и озбиљну опасност по безбедност запослених у Општини и текстилној конфекцији „Macaron mode“), питања спомен-дома у Лозовику и питања комплекса Радовањски луг, са акцентим на заштити Цркве захвалнице. Svetiwe коју су Краљевина Србија и династија Карађорђевић подигле на месту на којем су Срби „јуначки“, на спавању, ликвидирали најбољег међу собом, Ђорђа Петровића Карађорђа.

Договорено је да Општина Велика Плана финансира и организује скидање крова и горњег спрата на објекту старе кланице, који су у рушевном стању и угрожавају безбедност  пролазника али и целе зграде, а да министарство културе, преко Завода за заштиту споменика културе у Смедереву, финансира израду пројекта реконструкције објекта.

Преовладава мишљење да би најбоље било да се у овај објекат, кад и уколико буде реновиран, пресели општинска администрација. Све то под условом да стручна испитивања потврде да би реновирање објекта било оправдано и да би он након тога био безбедан за употребу.

-Као и више пута раније и данас сам изнео јасан став. Одлуком Владе Србије овај објекат је под заштитом, као споменик културе. Или Влада треба да пронађе средства за његово реновирање или треба да донесе одлуку о његовом рушењу. Ово стање, стање и баба и девојка, је неодрживо – каже Душан Марић, председник Скупштине општине и народни посланик.

Ради сагледавања стања културе и културно-историјских споменика у Великој Плани, делегација министарства културе данас је посетила Градску кућу, зграду Перкона (стара кланица), спомен-дом у Лозовику, манастир Покајницу,  Радовањски луг и Центар за културу Масука.

Друга делегација, делегација министарства за државну управу и локалну самоуправу,  је данас у Великој Плани боравила ради завршетка радова на градској пијаци.

Након  више од годину дана ишчекивања, натезања  и утрошка огромних средстава, која су у њено реновирање уложиле Влада Србије и Општина Велика Плана, извођачи радова су данас, напокон, градску пијацу предали на коришћење Општини Велика Плана.

Тако да ће пијаца ускоро, након конкурса за закуп тезги, који ће спровести ЈКП „Милош Митровић“ почети са радом.

У посети Општини Велика Плана данас је боравила и делегација Министарства унутрашњих послова.

-Надати се, а на нама који водимо општину је одговорност да се све не заврши на нади, да не буде по оној народној обећање лудом радовање, да ће ове и друге посете из Владе Србије, које су договорене, а то су посете министра саобраћаја Горана Весића, министарке културе Маје Гојковић, министра привреде Радета Басте и министра за рад, запошљавање и социјалну политику Николе Селаковића, бити  увод у решавање низа проблема са којима се као локална самоуправа суочавамо. А највећи од тих проблема јесте реконструкција путева Лозовик – Велика Плана – Марковац, Велика Плана Ливадица и Савановац – Крњево – Смедеревска Паланка – истиче Марић.

Председник општине Игор Матковић подсећа да је један од пројеката који су важни за ову поморавску општину изградња градског трга, испред Центра за културу Масука.

-Ми смо један о ретких градова у Србији који немају ни градски трг, ни градску пешачку зону. То је последица непланске изградње градског подручја. Из Владе Србије имамо обећање да ће трг бити завршен ове године и очекујемо да то обећање буде испуњено. Ми смо последњих година од Владе Србије добили значајна средства али су резултати које наша Општине постиже такви да и пројекти о којима смо данас разговарали заслужују финансијску подршку из државног буџета.

Тема данашњих разговора су била и улагања у Центар за културу Масука.

-Приоритет  је да се замене садашња бина и осветљење у нашој централној сали. Имамо одлично позориште, имамо одличан фолкор, организујемо Масукине дане, врхунски позоришни фестивал, организујемо Витине дане и још низ програма који се одвијају под нашим кровом и који заслужују да буду представљени на квалитетној позорници. И под бољом светлошћу рефлектора – каже директор Центра за културу Масука Предраг Георгијев.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *