ЗАШТО ОПОЗИЦИЈА НЕЋЕ РЕФЕРЕНДУМ О ЛИТИЈУМУ: Губе изговор за изазивање нереда

Пише: Душан Марић

На протесте који сe одржавају у Србији већина народа долази због неслагања са плановима да се у Подрињу отвори рудник литијума. Наравно, многи долазе по партијском задатку, не мали број људи на улицу излази из знатижеље, да види шта ће се догодити, трећи да прошетају пре спавања, понеко прави друштво пријатељима, момку или девојци али већина долази због литијума.

У рударење и литијум се разумем колико и Ћута, Мариника Тепић или Радомир Лазовић. Дакле, немам појма. Не знам ни који му је симбол у периодном систему. Као ни ви што ово читате. Па не могу да судим колико је народ који протествује у праву. Показаће време.

Али једно је већ очигледно – већина организатора суботњег протеста у Београду и другим градовима исте организује по задатку. Са намером да се уздрма власт, изазове нестабилност у Србији и створе услови за преузимање власти. Милом или силом.

У питању је још један, тешко је и избројати који по реду, покушај репризе 5. октобра 2000. године.  Када су лидери политичке коалиције ДОС, уз огромну помоћ западних влада и обавештајних служби (само у новцу Ђинђић и друштво су добили око 100 милиона долара) запалили парламент,  извршили државни удар и срушили Слободана Милошевића.

За овакву тврдњу много је доказа а ја ћу се овде бавити само једним. Референдумом. Председник Александар Вучић је јасно рекао: ако се држава, након свих стручних анализа штете и користи, одлучи да крене у пројекат отварања рудника литијума у Подрињу расписаће референдум. Да чује мишљење грађана. И биће како одлучи већина. Што је суштина демократије.

Организатори протеста и лидери досовске опозиције, што му дође исто, неће ни да чују. На помен референдума љуте се као дете којем је неко отео играчку. Хоће да буде онако како су они наумили. Ултимативно. То се у политичкој теорији зове терор. Терор мањине над већином.

Само што је почео протест у Београду, већ поменута Мариника Тепић, мирођија у свакој чорби скуваној ради дестабилизације Србије, је традиционално захистерисала: Вучићу, изађи пред свој народ. Иако и сама зна да ни један председник Србије није толико путовао по Србији и сусретао се са народом колико то чини овај садашњи. А кад је провера мишљења и воље народа у питању, нема боље од избора и референдума. Изборе смо имали пре пола године а, ето, имаћемо и референдум.

Зашто они који се куну у демократију и вољу народа неће референдум? Одговор је једноставан. И он све објашњава.

Ако ће одлуку о литијуму донети грађани, изјашњавањем на референдуму, онда нема разлога за протесте, блокаде путева и пруга, свакодневно гуслање о литијуму, дестабилизацију државе и сукобе. А без тога нема ни рушења Вучића и СНС са власти на улици, силом.

Што је, понављам, циљ и ове најновије обавештајно-досманлијске ујдурме. Доказ за то је и понашање телевизије Н1. У директном целовечерњем преносу протеста на београдским улицама репортери те телевизије су учеснике протеста мање питали шта раде, због чега протествују, што би било логично и у складу са новинарском професијом а више им говорили шта треба да раде. Усмеравајући их да иду према Газели, Прокопу, железничкој станици на Новом Београду…Што је још једном потврдило да та телевизија није извештач са протеста већ један од њихових организатора.

За крај овог коментара, једно запажање. Већина грађана Србије до пре месец-два није ни чула за литијум. Сада је свака домаћица, сваки докони пензионер, експерт за литијум.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *