Србија има већих еколошких проблема од литијума: Зашто опозиција о њима ћути?

Пише: Душан Марић

До пре две – три године већина грађана Србије није ни чула за литијум. И данас би се на прсте неколико руку могли избројати они који знају симбол тог елемента и његово место у периодном систему.

Одједном, ако је веровати опозицији, копање литијума, за које се још увек не зна ни да ли ће га бити, постаде не само највећи већ и једини еколошки пробем Србије. А није. Наша земља има већих еколошких проблема.

Међутим, ни еколошки покрети, ни еколошки активисти, ни опозиција их и не помињу. Због чега? Због тога што то нису политички профитабилне теме. Што нису погодне за манипулацију и пропаганду. И највише, не могу се искористити за рушење власти Александра Вучића.

Колико год то ружно звучало, наша земља је затрпана смећем. Имамо хиљаде већих и десетине хиљада мањих дивљих депонија. Нема насељa у Србији, од Врачара до најудаљенијег села на Старој планини, које нема неколико својих депонија смећа.

После великих киша, као што су ове октобарске, дрвеће око наших река изгледа као новогодишња јелка. Окићено кесама, гардеробом и другим отпадом.

Процена је да се на површини земље у држави Србији налази више од 100 милиона кубних метара смећа. У чијем бацању су заједно учествовале генерације грађана Србије. Без разлике да ли су у питању комунисти или монархисти, верници или атеисти, Срби, муслимани или Мађари. Право братство и јединство у бацању смећа.

Већина тог смећа је већ урасла у земљу, друго ће тек урасти али и једно и друго ће разлагањем, пре или касније, завршити у воденим токовима. Из којих се градови и села снабдевају водом за пиће.

Зашто опозиција, предвођена Ћутом и другим стварним и лажним еколозима, то и не помиње? Зашто због тога не прозива Владу Србије и не захтева да се она више посвети решавању тог проблема, већ ћути као заливена?

Зашто преко својих опозиционих медија, Н1, Нова, Директно и других, не поведе кампању којом би се људима објашњавало колико је бацање смећа штетно по околину? И не напада владу зашто не осмисли такву медијску акцију.

Зашто опозиција није подржала мој предлог који сам још пре две године изнео на седници скупштинског одбора за заштиту животне средине да сви заједно, и власт и опозиција, покренемо националну акцију чишћења српских река, шума и планина од смећа? У Словенији се на такву акцију у једном дану одазвало 400.000 људи.

Зато, понављам, што то није политички профитабилна тема. На којој се може рушити власт. Где да позиваш грађане на протесте против бацања смећа кад иза сваког протеста опозиције на београдским улицама остане по неколико кубика смећа.

Чак и да је све оно што опозиција наводи као опасност од копања литијума тачно, десетине милиона кубних метара смећа које труну по нашим планинама, по нашим шумама и око наших река и језера су неупоредиво већа опасност по животну средину и будућност природе од Палићког језера па до Пчињске реке.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *