СТИГЛО И ДО СУДА: Смедеревска Паланка и даље одбија да плаћа воду из Велике Плане

Пише: Душан Марић

Јавно предузеће за водоснабдевање Морава из Велике Плане покренуло је поступак извршења против дужника Јавног комуналног предузећа Водовод у Смедеревској Паланци због дуга од 162.611.649 динара за преузету а неплаћену воду.

Од 1.марта 2018. па закључно са 31. децембром 2023. године Паланчали су из фабрике воде у Трновчу преузели 6.184.078 кубних метара воде а нису платили ни један литар!

-Ми смо 29.марта ЈКП Водовод испоставили рачун од 162 милиона динара. Они су рачун прихватили али су одбили да га плате. Два и по месеца касније, 4.јуна, опоменули смо дужника али без ефекта. Одлучили смо да будемо толерантни, чекали смо још четири месеца и на крају ангажовали адвокатску канцеларију која је 29.септембра Привредном суду у Пожаревцу поднела предлог за извршење. Нисмо имали избора. Тим пре што Паланка не плаћа ни воду коју је презузела ове године – каже Живомир Новаковић директор ЈП Морава.

Новаковић истиче да ЈКП Водовод ове године месечно преузима воду чија је вредност изнад милион динара, тако да је укупан дуг премашио 172 милиона.

Због одбијања Смедеревске Паланке да плаћа воду фабрика воде послује у врло тешким условима. Предузећа је у блокади од 13. априла 2022. године. Дугови према добављачима износе око 135 милиона динара, од чега је само дуг за електричну енергију већи од 125 милиона динара. Фабрика воде све чешће није у могућности да набави ни најосновнија средства неопходна за производњу, провјеру и одржавање квалитета воде и њен третман. Да није сталних и интервентних улагања из буџета општине Велика Плана фабрика воде би одавно престала са радом, након чега би Влада Србије фондовима ЕУ морала да врати огроман новац који су они уложили у овај пројекат.

Фабрика воде у Трновчу (ЈП Мoрава) је заједнички пројекат Владе Србије и ЕУ, односно општина Велика Плана и Смедеревска Паланка, у који је уложено око 10 милиона евра. А по пројекту и уговорним обавезама фабрика мора да послује на тржишним принципима и да издржава саму себе.

Фабрика свакодневно испоручује воду ЈП Водовод у Смедеревској Паланци по цени од 26.26 динара (са ПДВ-ом) по метру кубном, које ту воду (пре)продаје по цени од 72.33 динара за домаћинства, односно 178.59 динара за привреду.

-Као што се види, воду коју од нас узима ЈКП Водовод грађанима Смедеревске Паланке препродаје по цени која је вишеструко већа од цене коју им ми зарачунавамо. И наравно тако остварују огроман профит. Али од новца зарађеног продајом наше воде нама не уплаћују ни један једини динар. Звучи нелогично и ненормално али је тако.

Рад Фабрике воде и одбијање Смедеревске Паланке да плати воду били су главна тема јучерашње Осме редовне седнице Скупштине општине Велика Плана.

У току расправе више одборника је захтевало да се смањи количина воде која се испоручује суседној општини.

-У питању је безобразлук невиђених размера. Узимају воду, препродају је по већој цени, зарађују милионе а Морави неће да уплаћују месечне дугове од милион динара. Испадамо овце за шишање а они много паметни – истакао је одборник Владан Матић.

Ако се рачуна садашња цена од 72.33 динара, по којој ЈКП Водовод преузету воду (пре)продаје домаћинствима, приход од (пре)продаје те количине воде износи око 470 милиона динара.

Међутим, ако се урачуна и вода коју троши паланачка привреда, која воду плаћа по знатно већој цени, 178.59 динара по кубном метру, математика каже да приход Водовода и локалне самоуправе Смедеревска Паланка остварен продајом бесплатно преузете воде из Велике Плане износи око 600.000.000 динара.

По извештају који је директор предузећа Живомир Новаковић 22. јануара 2024. године доставио председнику општине Велика Плана, од 2011. године, када је почела изградња фабрике воде у Трновчу, па до краја прошле године, општина Велика Плана је у исту уложила 281.171.618 динара у општина Смедеревска Паланка десет пута мање – 28.566.143 динара.

По истом документу, од 2016. године, када је фабрика почела да производи воду, Велика Плана је уложила 231.699.354 динара а Смедеревска Паланка 16.287.787 динара.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *