СКАНДАЛ У УЏБЕНИКУ ЗА 4. РАЗРЕД – Децу нам уче да су Београд и Смедерево били део Хрватске!

Пише: Душан Марић

У тематском атласу за предмет Природа и друштво за четврти разред основне школе у Србији штампана је историјска карта на којој се Хрватска простире све до Дрине, али и до Дрима и – Смедерева. Уџбеник, који је у употреби од 2015. године,  штампала је издавачка књига Нови логос, чији је власник хрватски бизнисмен Данијел Ждерић. Под насловом „најстарија српска држава Рашка“, објављена је карта Балкана из деветог века. На тој карти источно од Рашке је Бугарска, југоисточно Византија, а западно, јужно и северно – Хрватска.

По овом фалсификату крајња југоисточна граница Хрватске је надомак ушћа реке Дрим у Јадранско море, на територији данашње Албаније. Западна граница Рашке са Хрватском је на реци Дрини, а северна на Западној Морави! Негде у ширем рејону Чачка је тромеђа Хрватске, Бугарске и Србије, од које гранична линија између Хрватске и Бугарске иде на североисток, јужно од Смедерева сече Велику Мораву и избија на Дунав.

Маштовити и злонамерни картограф, аутори и издавач уџбеника су Хрватској припојили целу Далмацију, Босну, Херцеговину, Мачву, Шумадију, са Београдом, део средње Србије, Боку Которску, Брда, Црну Гору и део Албаније. Скоро дупло више него у најсмелијим сновима усташа и Анте Павелића. Источна граница Хрватске је само једном у историји била на Дрини. Од 1941. до 1945. у време постојања злочиначке Независне државе Хрватске коју је створио Адолф Хитлер, а на чијем челу су се налазили Анте Павелић и његове усташе, највећи злочинци у историји људске цивилизације, који су заклали милион Срба.

Ако се изузме четворогодишње постојање Хитлерове марионетске НДХ, Хрватска се никада у историји није простирала источно од Уне, а камоли до Дрине, Смедерева и Албаније. Од првих писаних трагова у којима се помиње, па све до 1941. године покрајина Хрватска обухватала је шири простор око данашњих Загреба, Карловца и Вараждина. Јужно од Лике граничила се са Далмацијом, источно са Славонијом.

Никада пре Павелића и Хитлера Хрватска није постојала као самостална држава, већ је била покрајина, са истим статусом као Далмација и Славонија. Никада пре проглашења Бановине Хрватске, као покрајине у сраставу Краљевине Југославије, 1939. године, Далмација и Славонија нису биле у саставу Хрватске. Чак ни Хитлер се није дрзнуо да Хрватску прошири источно од Дрине и јужно од Саве, па да јој још припоји Црну Гору, све до Албаније.

Седам деценија касније то је учинио Нови логос. Заправо, у  име овог привредног друштва, које је регистровано у Београду, то су учинили аутори овог уџбеника. А као аутори потписани су др Александар Кандић, др Гордана Субаков Симић, Жељко Васић, Дамир Живковић и Иван Матејић. Извршни уредник је Љиљана Ћалић, а главни уредник Александар Рајковић. Стручни сарадник на издавању уџбеника била је др Слађана Анђелковић, ванредни професор Географског факултета у Београду.

Као рецезенти потписани су педагог Маја Врачар из Педагошког друштва Србије, Марија Вукобратовић, професор разредне наставе у ОШ „Светозар Марковић“ у Београду, Ненад Матић, професор разредне наставе у истој школи и Ивана Петровић, професор историје у ОШ „Бранко Радичевић“ у Марадику. Илустратори су Данило Рачевић, Небојша Дедић и Иван Шаиновић, технички уредник је Бошко Крстановић, а картографске шеме је радио Иван Матејић, један од аутора уџбеника.

Поставља се питање како је могуће да уџбеник са једном таквом картом буде уврштен у школски програм Републике Србије. И да две године нико не дигне свој глас против тог фалсификата. Ни ученици и њихови родитељи, ни професори, ни одговорни у Министарству просвете, ни медији.Скандал са уџбеником из познавања природе и друштва поново намеће тему штампања уџбеника у Србији. Монопол на овај изузетно важан друштвени и национални посао, у којем се обрће око 130 милиона евра, имају Хрвати и Немци.

Издавачке куће БИГЗ школство, коју контролише Анте Жужул и Нови логос, чији је један од власника поменути Даниел Ждерић (медији обојицу повезују са некадашњим Туђмановим режимом), контролишу штампање половине уџбеника за ученике основних школа у Србији. Новинари су израчунали да њих двојица, заједно са немачком издавачком кућом „Клет“, чији је директор за Источну Европу Словенац Рок Кватерник,  годишње на овом послу зараде и до 35 милиона евра.

Спорни ученик „Познавање природе 4“ је одобрен од стране Министарства просвете 19.10.2015. У то време ресорни министар  је био управо Вербић. Али то од одговорности не амнестира ни садашњег министра Шарчевића и његове сараднике. Који би требао да донесе решење о повлачењу спорног уџбеника, да од издавача тражи одштету и санкционише све који су одговорни за овај скандал.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *