НАЈВЕЋА ТАЈНА АЛЕКСАНДРА ПУШКИНА: Најчувенији руски песник је праунук бившег српског роба

Пише: Душан Марић

Прадеда Александра Пушкина, можда и најпознатијег руског песника, некада је био српски роб!

Један од најуспешнијих Срба у светској дипломатији, чувени Херцеговац Сава Владиславић (1670) , потоњи руски гроф Рагузински и утемељивач руске тајне обавештајне службе, је прво био трговац и представник Дубровачке републике у Цариграду, а затим је (на препоруку цариградског патријарха Доситеја) прешао у службу руског цара Петра Првог.

У Русији Владиславић је направио сјајну дипломатску, трговачку и шпијунску каријеру, а највећи успех му је што је договорио границу између Русије и Кине, која је уз мање корекције опстала до данашњих дана.

Једном приликом, да ли 1705. или 1706.  године, Владиславић је на цариградској пијаци робова откупио три арапска дечака, три роба роба и повео их са собом у Русију. Једног од њих,  по имену Ибрахим (који је по једним изворима био пореклом из Етиопије, по другима из Судана) поклонио је руском цару.

Владар Петар први је Ибрахима прекрстио, дао му име Аврам, очево име Петар (по себи) а презиме по чувеном картагинском војсковођи Ханибалу и запослио га као свог слугу.  Када је одрастао, некадашњи роб, сада Аврам Петрович Ханибал, је прво постао питомац руске војске. Како је био царев љубимац, овај га је послао на војну академију у Француску, где је стекао звање војног инжењера. Док се школовао у Паризу, учествовао је и у рату Француске против Шпаније.

По повратку у Русију у руској војсци је догурао до чина генерала. Касније је предавао цртање и математику у некој провинцијској техничкој школи. После Петрове смрти прогнан је у Сибир, али га је Владиславић спасао и вратио назад.

Извесно је да је Абрам најпре био ожењен једном Гркињом коју је уз велики скандал отерао због неверства. Сa другом женом је имао шесторо деце, а Пушкинова мајка Надежда Осипова Ханибал (1775) била је кћи његовог другог сина Осипа.

Надежда се удала за песника-аматера Сергеја Љвовича Пушкина (1767), сина капетана царске гарде Лава Александровича (породица руског племства још од 12 века)  и 6. јуна 1799. родила Александра Сергејевича Пушкина.

Једног од највећих руских песника, који ће написати и ове стихове:

Волео сам вас, моја љубав стара
Још увек, можда, спи у срцу моме.
Ал´ зашто она немир да вам ствара?
Ја нисам рад жалостити вас њоме.
Волео сам вас немо, безнадежно,
Пун стрепње и пун љубоморне боли,
Волео сам вас искрено и нежно;
Нек Бог да тако други да вас воли.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *