ОВАЈ ВОДОПАД ЈЕ ВИСОК 43 МЕТРА: Поздрав са Блихиног скока код Санског Моста

Пише: Душан Марић

Када се од Санског Моста запутите према Босанској Крупи и Лушци Паланци, на четрнаестом километру пута, између Доњег Каменграда и Фајтоваца, лепог српског села у којем више нема Срба, проћи ћете неколико стотина метара од кањона реке Блихе и истоименог водопада, једног од најлепших и највиших у Босни и Херцеговини.

Река Блиха је лева притока Сане.  Брза планинска река, која извире у Доњем Липнику. Речно дно јој је од камена, па је вода потпуно бистра. Ту и тамо у њој се могу приметити пастрмка и клијен.

На деветом километру свог релативно мирног тока, вода наилази на „понор“ који је народ назвао Блихин скок. Водопад је висок 43 метра, а на месту свог обрушавања издубио је језерце дуго и широко по двадесетак метара.

Мојој посети, када сам направио ове фотографије, претходио је вишемесечни период без киша, Блиха је пресушила, па је водопад „утањио“.  Али то ни мало није умањило величанствену лепоту призора који сам затекао.

Десетак минута након што сам завршио фотографисање и сео на оближњу клупу да души учиним добио сам друштво. Сафет и Мејна из Санског Моста, са њиховом малолетном кћеркицом. Изненађени су што су у овој „пустоши“ затекли неког, а камоли Србина, па још из Велике Плане.  Јер у овим српским крајевима последњих година „свега има само Срба нема“.

Кажу да долазе често. Одморе мозак од људи и цивилизације. Објашњавају ми да је у уобичајеним околностима водопад широк десетак метара, када падају снажне кише и шири а кањон у који се обрушава буде испуњен завесом од водених капљица, које „бацају“ и до педесет метара напријед и заједно са сунчевим зрацима праве мноштво дугиних боја. Због своје лепоте водопад Блихе је 1965. године проглашен за споменик природе.

До ивице кањона стиже се аутомобилом, путем на чијем крају лети, кад долази више људи,  ради и мања кафана. Урађена је и позорница за извођење програма, као и мало „забавиште“, са неколико справа за играње деце.

Од тог места до водопада води стрми путељак, обрастао бујном вегетацијом, на чијем крају чека призор од чије лепоте застаје дах.  Од малог зеленооког језерца испод водопада, Блиха отиче мирно и више наличи на питому равничарску  него на дивљу планинску реку. Легенда каже да су ријеке Блиха и Здена, две од укупно девет река и речица које протичу кроз Сански Мост, име добиле по сестрама близнакињама. Ако је судити по рекама, биле су то сестре лепотице.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *