ОГРОМНА УЛАГАЊА РЕПУБЛИКЕ У ВЕЛИКУ ПЛАНУ: Од 2015. до данас уложено милијарду и 400 милиона

Пише: Душан Марић

Од 2015. до данас Влада Републике Србије и републичка јавна предузећа су у општину Велика Плана уложили око милијарду и четири стотине милиона динара, или око 11 милиона и 760 евра.

Највише новца, око 600 милиона динара, уложила је ЕПС – дистрибуција, која је у проширење мреже инвестирала 210 милиона, док је преосталих 390 потрошила за одржавање и модернизацију мреже. Захваљујући томе већина дрвених бандера замењена је бетонским, док су жице замењене самоносивим каблом.

У изградњу фабрике воде у Трновчу главни финансијер пројекта Европска унија уложила је 9,8 милиона евра, држава Србија 201 милион динара, док је општина учествовала са 121 милион динара.

Компанија „Србијагас“ је у последње три године у гасификацију Велике Плане и околних села уложила 369 милиона динара. Изграђена је дистрибутивна гасоводна мрежа ниског притиска у дужини од 85 километара и мрежа средњег притиска у дужини од 15 километара.

Како би се убудуће спречило плављење ораница у Крњеву, Лозовику и Милошевцу, за уређење корита Крњевачког потока, на којем су радови почели јесенас,  влада у Београду издвојила је 154 милиона динара. Влада је финансирала и изградњу моста у Крњеву, за шта је издвојила 11,5 милиона.

У пројекте обнове школа и побољшање енергетске ефикасности у школским објектима утрошено је око 50 милиона из републичког буџета.

Реновирање Дома здравља „др Бане Ђорђевић“ држава је исфинансирала са 13 милиона динара. За сређивање крова, замену столарије, постављање спољне изолације и фасаду на згради Центра за културу „Масука“ републичка влада је платила пет милиона, док је општина учествовала са 5,7 милиона динара.

До краја седмице биће завршени радови на замени крова и постављању спољне изолације на Градској библиотеци. Вредност радова је 15,5 милиона динара, у чему је република учествовала са шест, а општина са 9,6 милиона динара.

Потпуна обнова „виле Клефиш“, по многима најлепше зграде у Плани, у којој се до пре десетак година налазила Станица полиције, коштала је 10,2 милиона динара. Већину тог износа, 7.200.000 динара платило је Министарство за локалну самоуправу, док је општина учествовала са три милиона динара.

За изградњу нове монтажне зграде вртића, у којој ће бити места за 100 малишана, од министра задуженог за популациону политику Велика Плана је добила 9,8 милиона динара, а још толико издвојено је из општинског буџета. И ово је једини пројекат за који је општина Велика Плана добила новац а који није завршен. Радови на изградњи вртића још нису ни почели, а последње информације указују на то да би посао могао да буде завршен до почетка лета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *