УБРЗАНИ РАЗВОЈ ПРИВРЕДЕ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ У ПОСЛЕДЊЕ ТРИ ГОДИНЕ: Отвара се 500 нових радних места

Пише: Душан Марић 

У последње три године, колико ову општину води коалиција СНС-СПС, Велика Плана бележи значајан привредни раст а новоотворене компаније најављују да су спремне до године запослити  још 500 радника. Додатну тежину овом броју даје то што је у питању запошљавање у производњи.

Турски бизнисмен нашег порекла Сафет Саглам купио је некадашњу модну конфекцију „Перкон“, која годинама није радила. У обнову објеката и куповину машина уложио је 2.000.000 евра, а затим регистровао нову компанију „Macaron mode“, која је прошле године почела са производњом текстила. Комплетну производњу извози у Западну Европу, између осталих има уговоре о сарадњи са брендираним фирмама „Лакосте“, „Зара“ и „Монклер“. Запошљава 120 радника, просечна плата је 33.000, а позив за пријем нових радника стално је отворен, јер власник планира да запосли 400 радника.

У војној фабрици „Морава“, која призводи  оклопна возила „Милош“, „Лазар“ и хаубице „Нора“, од 2015. дуплиран је и обим производње и број радника. Фабрика сада запошљава 300 радника, а приводе се крају радови за завршетак још једне производне хале. Породица Гавриловић из Београда је пре три године у Великој Плани отворила најсавременију кланицу живине „Пиленце“, чијих 130 запосених месечно прерађују 450.000 комада живине.

Италијанска компанија Poi est, која производи хармонике за аутобусе и заштите за алатне машине  је запослила 65 нових радника и сада их има укупно 128.  У јуну месецу производња ће бити проширена на нову производну халу, чија је површина 3.300 метара. Планирано је да да се због проширења у новој хали запосли 30 радника. Друга италијанска компанија Promek, која се бави прецизном обрадом метала и лимова у последње три године запослено је 20 нових радника.

„Круна комерц“ из Београда у Индустријској зони гради нову Млекару. Вредност инвестиције је 2.500.000 евра. Директор Срђан Живковић каже да ће млекара почети са радом у току лета, да ће запослити 35 радника, а да је капацитет прерада 60 тона млека и млечних производа дневно. Када се то постигне Млекара ће запошљавати 100 радника.

Компанија Euromet је прошле године купила познату плањанску фабрику радијатора Елма и у потпуну обнову производне хале о 2.000 метара и куповину машина уложила око 1.000.000 евра. Фабрика ће почети са радом крајем марта и запошљаваће 30 радника.

Компанија обнова „Петрол“ је након куповине хотела Плана, који је десет година био затворен у исти уложила 200.000 евра, а власници планирају да до Нове године, када планирају да хотел почне са радом, уложе још толико. На почетку ће запослити 20 радника. Компанија „Цмана“ из Крњева, са годишњим прометом од 40 милиона евра, прошле године је у Милошевцу изградила фарму за тов 120.000 комада живине, у коју је уложила 2.500.000 евра и запослила десетак радника.

Да би омогућила долазак нових инвеститора општина је прошле године проширила Индустријску зону куповином седам хектара земљишта за 300.000 евра.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *