ЗАШТО СРБИЈА ЋУТИ? Џефри Најс, тужилац против Слободана Милошевића, данас брани шиптарске терористе

Пише: Душан Марић

Држава Србија би требала да иницира покретање истраге против  Џефрија Најса, бившег тужиоца Хашког трибунала у монтираном поступку против Слободана Милошевића, ради утврђивања његове одговорности за уништавање доказа о учешћу Албанаца у ратним злочинима над Србима, посебно у њиховом киднаповању ради вађења и препродаје органа, каже адвокат из Београда Предраг Савић, бивши помоћник министра правде.

-У последње време објављено је више тврдњи које озбиљно терете Најса. Недавно је мој колега Бранислав Тапушковић изјавио да је енглески адвокат имао удела у уништавању доказа у вези са трговином органа у случају „жута кућа“. Циљ је био да се потру сви трагови овог злочина над Србима. А подсећам да је и некадашња тужитељка Трибунала Карла дел Понте тврдила да је у Хагу огроман број тих доказа уништен. Треба то испитати – каже Савић.

Познати адвокат сматра да се Србија понаша недопустиво пасивно према чињеници да је тужилац у процесу против  бившег председника Србије и Југославије сада бранилац шиптарских терориста пред Специјалним судом за злочине ОВК.

-Београд треба да се обрати писмом Савету безбедности, који је основао Хашки трибунал, али и светској јавности у којој би указао на моралну неодрживост случаја и целокупног Најсовог понашања. Ненормално је да неко ко је био главни тужилац у некаквом међународном суду, суду чији је задатак био да допринесе помирењу у региону,  сада пред другим судом, који је основан са истом намером, заступа само једну страну у сукобу.

Савић сматра да је једно од питања која се намећу да ли је Најс као тужилац заступао правду и право или је заступао само одређене стране у сукобу.

-Шешељ је на рачун Енглеза износио тешке али прилично утемељене оптужбе да је најамник НАТО. Дачић га је назвао србомрсцем. Тома Фила је за његово правничко незнање и понашање користио речник који није пријатно ни цитирати. Све је више доказа да су сви они били у праву и да је човек умислио да води крсташки рат против Срба.

Џефри Најс се недавно појавио у улози адвоката Сами Љуштакуа, бившег команданта Дреничке групе ОВК, на његовом саслушању пред Специјалним судом за злочине ОВК у Хагу.

Приштински „Зери“ је објавио да је Британац тражио и добио хонорар од 2.200 евра по дану рада и путне трошкове. Дритон Љајчи, шеф Канцеларије за заштиту потенцијалних оптужених од стране Специјалног суда је потврдио писање „Зерија“ и додао да ће Најса и остале адвокате плаћати држава и да су за то предвиђена средства у буџету за 2019. годину.

Наш саговорник сматра да Србија, као држава, треба да захтева и да се Најс брише из списка адвоката чланова коморе који су прихваћени као браниоци у поступцима пред Специјалним судом. Право да то захтевају имају и породице жртава албанских терориста.

-Енглез се налази у сукобу интереса. Као хашки тужилац он је у рукама имао хиљаде докумената чији садржај је могао и још увек може да злоупотреби. Сад имамо и оптужбе да је уништавао доказе. То већ у старту компромитује рад Специјалног суда. Србија o томе не би требала да ћути. Улагивање Хашком трибуналу нам се обило о главу, а ми се и даље понашамо као снајке.

Основна теза бившег тужиоца Хашког трибунала била је да је узрок свих ратова на подручју бивше СФРЈ покушај стварања Велике Србије. Да би по сваку цену доказао српску „кривицу“ није се устучавао ни обичних лагарија. Тако је остала чувена његова тврдња да су Срби на КиМ срушили џамију из 7. века иако до 14. века и доласка Османлија на простору старе Србије није било никаквих џамија.

-Своју мржњу према Србима Најс је доказао и када је 2011. године, убеђивао Бакира Изетбеговића и муслиманског правног заступника пред Међународним судом у Хагу Сакиба Софтића да траже ревизију тужбе против Србији због наводне агресије на БиХ и наводно почињеног геноција, иако су се сви озбиљни правници подсмевали таквој идеји, јер није имала никакве шансе на успех. Најс се понудио да заступа БиХ. Наравно да једним ударцем убије две муве – да оцрни Србе и добро заради.

У медијима се пре две године појавила информација да је за своје услуге у поступку подношења захтева за ревизију од званичног Сарајева тражио шест милиона евра. Чак се и Изетбеговићу, који не поставља питање колико кошта доказивање српске кривице и рушење Републике Српске, учинило да је захтев Енглеза чисти покушај рекетирања.

На „специјалне везе“ између Најса и Албанаца указује и његово писмо које се у марту прошле године појавило у приштинским медијима а у којем он захтева да њему и његовој дугогодишњој сарадници у тужилаштву Хашког трибунала Невенки Тромп Приштина на име дуга „за пружене услуге“  исплати 490.420 евра, иначе ће он „о свему томе јавно проговорити медијима“.Најс подсећа како је помогао одбрани Рамуша Харадинаја, да је косовској влади помагао у одбрани пред Специјалним судом за злочине ОВК, како је радио за Хашима Тачија, помажући Дузи Џегер да напише његову биографију „Нова држава – модерна држава“. Посебно се похвалио како је критиковао извештај швајцарског сенатора Дика Мартија о трговини органима.

-Он не само што је јавно критиковао Мартијев извештај, већ је за владу у Приштини радио на изради материјала који је у евентуалном судском поступку требало да побије Мартијеве тврдње – каже Савић.

По писању косовских медија писмо је, не случајно, већ у оквиру сталног рата који тиња између Харадинаја и Тачија, процурело са мејла шефа кабинета косовског премијера. Пo истом извору, британски адвокат могао би да буде бранилац  не само Самија Љуштакуа, већ и Хашима Тачија и првог човека косовског парламента Кадрија Весељија. Уколико буду на оптужницама Специјалног суда.

У свом писму, у настојању да докаже колики је пријатељ терориста ОВК, колико би им могао бити користан и колико би њима било паметно да му исплате тражених пола милиона евра, Најс је описао како је са једним колегом из хашког тужилаштва оспорио начин на који је Карла дел Понте хтела да подигне оптужницу против Харадинаја.

– Дел Понтеова је наставила, наравно. С обзиром на то, др Тромп и ја смо касније могли да дамо поверљив савет од значајне вредности одбрамбеном тиму премијера. Касније је др Тромп ангажована и заједно смо радили како би косовска влада могла да припреми библиотеку материјала који су нам били познати, али су иначе ефективно неприступачни, а могли би бити од користи када се појединци оптуже пред Специјалним судом за ратне злочине на Косову – пише Најс.

Из тог писма сазнајемо и помало невероватан податак да Енглез Албанцима није помагао само око заташкавања злочина, него да је био и члан приштинског преговарачког тима на преговорима у Бриселу са ЕУ о Закону о правима поступка и прикупљања доказа пред Специјалним судом и око Споразума о држави домаћину тог суда.

-Само то што је Најс до сада написао и изјавио о својој улози у заташкавању злочина над Србима, сасвим је довољан разлог да Србија и породице жртава траже његово уклањање из процеса који ће да буду вођени пред Специјалним судом. И није суштина да ли ће Најс остати да ради као адвокат, чак је можда и боље да остане, јер је он лош правник, већ да се чује истина размерама активности Хашког трибунала и његових највиших службеника против српског народа и Србије – упозорава Савић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *