РАДОСТ У „ДЕЧИЈЕМ ЦАРСТВУ“: Од Владе Србије још 5 милиона за нови вртић у Великој Плани

Пише: Душан Марић

Кабинет Славице Ђукић Дејановић издвојио је још 5.500.000 динара за Велику Плану.

Од тога ће 4.500.000 динара бити искоришћено за постављање ограде око нове зграде вртића, куповину намештаја и играчака а милион ће бити искоришћен за популарисање рађања и родитељства.

Ово је друга година заредом да Влада Србије и кабинет министра за питање становништва издвајају значајна средства за подстицање наталитета у Великој Плани.

Прошле године додељено је 9.670.000 динара за изградњу нове зграде вртића, која ће моћи да прими 100 малишана.

-С обзиром да смо у јулу прошле године добили новац за изградњу вртића, који је ових дана покривен, нисмо много веровали да ћемо паре добити и ове године. Тим пре што је на конкурс пристигло чак 118 пројеката. Ово је још једна потврда да су пројекти које радимо у општини Велика Плана оправдани и квалитетни – каже Жељко Рајић, заменик председника општине.

Вест о добијању скоро 50.000 евра за завршетак и опремање нове зграде вртића највише је обрадовала родитеље за чију децу, због ограниченог броја места, ове године није било места у вртићу „Дечије царство“ и директорку ове предшколске установе Марију Старчевић.

– Кад је почела изградња нове зграде радовала сам се али и била забринута шта ћемо после завршетка радова. Како ћемо купити намештај и играчке? Плашила сам се да не добијемо објекат у коју нећемо моћи да примимо децу.

У Општини, која је за довршетак зграде издвојила 8.300.000 динара сопствених средстава, планирају да вртић прве малишане прими 1. септембра. А у „Дечијем царству“ очекују да ће се серија лепих вести наставити и да ће до краја године ова  установа решити још један велики проблем.

– Ми смо 2015. расписали конкурс  за пријем шест васпитача, у намери да шест васпитачица које дуго година раде на одређено и показале су да су одлични радници, примимо у стални радни однос. Међутим, у пола конкурса на снагу је ступио закон о забрани запошљавања у јавном сектору. Очекујемо да влада дозволи да се поменуте васпитачице напокон приме у стални радни однос, а да се уместо њих на одређено приме друге васпитачице, које су нам неопходне за рад у новој згради вртића – објашњава Старчевићева.

Она истиче да ће изградњом нове зграде бити укинуте листе чекања али навија да такво стање буде кратког века.

– Волела бих да се ове и следећих година у Великој Плани догоди „беби бум“, да наталитет нагло порасте и да нама за пријем све деце буду потребне бар још две овакве зграде – каже уз осмех.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *