ГИМНАЗИЈАЛЦИ ИЗ ВЕЛИКЕ ПЛАНЕ ТРИ ДАНА БОРАВИЛИ НА ПАЛАМА: У Сарајеву посетили српске цркве и Mост Гаврила Принципа

Двадесет ученика и професора Гимназије из Велике Плане, заједно са представницима општине, три дана боравило је на Палама и у Источном Сарајеву.

Посета је наставак сарадње између Гимназије у Плани и Средњошколског центра Пале, која је успостављена пре четири године, на иницијативу професора Влатке Милосављевић, рођене Сарајке, која живи у Великој Плани.

Плањански гимназијалци посетили су Олимпијски центар Јахорину, скијалиште на Равној планини и Цековића кућу а најачи утисак на њих оставила је посета пећини Орловачи на Романији. Дужина пећине је око 2.500 метара а за посетиоце је уређено 650 метара.

Другог дана посете у препуној сали паљанског Центра за културу ученици из Србије представили су своју школу а ученици из Пала приредили су пригодан културни програм. Главна тачка програма била је позоришна представа у којој су паљански средњошколци зналачки сажели историју српског народа од доласка турског окупатора до стварања Републике Српске.

Трећег дана ученици из Србије боравили су и у федералном Сарајеву, где су посетили Саборну цркву Рождества пресвете Богородице, цркву Светих арханђела Михаила и Гаврила, место на којем је Гаврило Принцип на Видовдан 1914. убио аустроугарског престолонаследника Фердинанда и Башчаршију.

Општину Велика Плана представљали су Душан Марић, помоћник председника општине и Драгутин Пашић, заменик председника Скупштине општине, који су са начелником Пала Бошком Југовићем разговарали о проширењу сарадње између две општине.

На путу до Пала и назад плањански гимназијалци посетили су Кремну, чувену ћуприју Мехмед паше Соколовића на Дрини у Вишеграду, Андрић град и манастир Добрун.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *