РУСИ СТИГЛИ У ВЕЛИКУ ПЛАНУ: У Покајници 70, ускоро долази још 150 стручњака и радника из Русије

Пише: Душан Марић

Велика Плана ће ускоро имати праву малу руску колонију.

У овај поморавски град стигло је 70 држављана Русије, а наредних дана треба да дође њих још 150.

Они ће бити ангажовани на изградњи гасовода Турски ток од Смедерева до Зајечара и бугарске границе. Како сазнајемо, већина Руса који су дошли по занимању су инжењери и вариоци.

Смештени су у хотелу Кира, некадашњем хотелу Плана, који се налази поред манастира Покајница. Долазак гостију из Русије наишао је на изузетно топао пријем локалног становништва.

– Хотел је годинама уназад био затворен и руиниран. Пре годину и по дана купила га је компанија „Обнова петрол“ из Сараораца и почела са његовом потпуном реконструкцијом. Након улагања више стотина хиљада евра, један део објекта је у потпуности обновљен и, ево, примио је и прве госте. Оно што мене и моје суграђане чини посебно срећним јесте што су то баш Руси, који ће градити један тако значајан привредни објекат као што је међународни гасовод – каже Бранко Опачић, помоћник председника општине Велика Плана.

По уговору о смештају који су потписали, гости из Русије ће у хотелу и Великој Плани остати најмање до 1. октобра. Међутим, очекује се да ће тај рок бити продужен између три и шест месеци.

Плањани очекују да ће од боравка руских стручњака и радника остварити и значајну економску корист.

– Бројке све говоре. Руси су потписали уговор о 35.000 дана и ноћења у хотелу. Потписали су и уговор о коришћењу угоститељских услуга – кетерингу,  који предвиђа више од 100.000 доручака, ручака и вечера. Ти људи ће овде живети, куповати, излазити у кафиће и ресторане. Верујемо да ће бити склопљена и трајна пријатељства, која ће још више зближити два братска народа – каже Срећко Раденовић, одборник у Скупштини општине Велика Плана.

Локални дом здравља је склопио уговор о вршењу систематских прегледа за раднике из Русије. Првих 30 прегледа биће обављено већ сутра.  Договорено је и  отварању амбуланте у хотелу Кира. Због руског захтева да на градилишту стално дежура медицинска екипа од једног лекара и медицинске сестре плањанска здравствена установа је већ запослила још пет лекара и пет медицинских сестара.

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *