ВЕЛИКИ ОБРТ У СЛУЧАЈУ СПОРНE ПАРЦЕЛЕ У ЦЕНТРУ ВЕЛИКЕ ПЛАНЕ: Општина незаконито продала земљиште

Пише: Душан Марић

Пре месец дана писали смо о великом незадовољству станара три највеће стамбене зграде у Великој Плани због тога што је општина једину зелену површину поред њихових зграда продала Самосталној трговинској радњи „Техно сервис“, власништво Дејана Спасића, за изградњу стамбене или пословно стамбене зграде  висине до десет спратова.

У питању је мањи парк у најужем центру града,  на углу између улица Николе Пашића и Деспота Стефана, површине 430 метара квадратних.

Станари захтевају да општина раскине уговор и да се поменута парцела број 1685/9 уреди као парковска површина. Плаше се да би изградња нове стамбене зграде, посебно евентуално копање подземне гараже, угрозила безбедност њихових стамбених зграда. Друго, постојећа канализациона мрежа не може да прихвати отпадне воде, па су подруми ове три зграде често поплављени. Изградња још једне стамбене зграде изазвала би још чешћа и већа загушења и поплаве.

Треће, изградња нове зграде „замрачила“ би станове суседне зграде, чији власници кажу да су купили станове из којих имају нормалан поглед, а не станове из којих могу да гледају у – зид. Четврто, тврде станари, Булеваром Деспота Стефана је и сад тешко проћи,  јер због недостатка паркинг места људи аутомобиле паркирају на коловозној траци и по тротоарима, што отежава прилаз зградама. Изградња нове стамбене зграде би додатно угрозила безбедност станара, посебно деце.

Сад је за локалну власт искрснуо још већи проблем. Испоставило се да је општина „Техно сервису“ продала земљиште које по закону није смела да продаје. Наиме, по Закону о враћању одузете имовине спорна парцела треба да буде враћена Арсићима из Велике Плане, наследницима Милана Арсића.

Све је почело 1948. године када је општина мештанину Милану Арсићу одузела њиву од 72,88 ари, али му никад није исплатила ионако понижавајућу накнаду од, по тадашњем курсу, 220 долара. Касније је та њива претворена у градско грађевинско земљиште, које је подељено на 11 парцела. На некима од њих подигнуте су стамбене зграде, друге су претворене у улице, на трећима још увек није изграђено ништа. Једна од таквих је и парцела 1685/9, која већ деценијама зврји празна, а коју је општина 26. децембра прошле године продала „Техно сервису“.

Наследници Милана Арсића су 10. априла 2013. године Агенцији за реституцију поднели уредан захтев да им се, по Закону о враћању одузете имовине и обештећењу, одузето земљиште врати или адекватно плати. Агенција је захтев узела у процедуру и прихватила као правно ваљан и оправдан. Поступак по том захтеву још увек није окончан.

-По Закону о реституцији,  члан 62. земљиште које је предмет реституције не може да буде предмет правног промета, што значи да не може да буде ни продато пре окончања поступка реституције. По члану 23. истог закона градско грађевинско земљиште које је предмет реституције а на којем није изграђен грађевински објекат треба да се врати власнику, односно његовим наследницима  – каже адвокат Предраг Савић, из Куће правде Стразбур у Београду.

У складу с тим, упозорава познати адвокат, продаја парцеле „Техно сервису“ је ништаван правни посао, јер је продато нешто што није смело бити предмет продаје а у свему има и елемената бића кривичног дела.

-Неко из општине је учинио недопустиву радњу. Не сме државни орган да се на овакав начин поиграва са законом и правном сигурношћу грађана. Посебно кад је у питању приватна имовина, која је загарантована Уставом Републике Србије и Европском конвенцијом о људским правима. Закон о реституцији је донет да би се колико-толико исправиле неправде које су учињене људима а не да би им се наносиле нове – истиче Савић.

По њему, најбоље за све стране, посебно за општину Велика Плана, би било да се проблем реши вансудском нагодбом. Прва могућност јесте да општина раскине уговор са „Техно сервисом“, обештети купца и парцелу врати Арсићима. После тога, уколико жели, општина ту парцелу може да откупи од Арсића. Ако они хоће да је продају.

Друго решење јесте да се са Арсићима постигне договор да им се уместо наведене парцеле уступи неко друго земљиште у центру града а да за осталих 68 ари буду обештећени новцем. Треће решење јесте да Арсићи за свих 72,88 ари буду обештећени тако што ће им се дати друго земљиште, приближне вредности.

-Између улица Николе Пашића и Булевара Деспота Стефана, само с друге стране раскрснице, у власништву општине налази се земљиште које није изграђено. Гола ледина. Најпоштеније би било да извршимо замену. Да нам се не враћа и не плаћа земљиште које нам је одузето, већ да нам буде уступљено земљиште исте површине с друге стране раскрснице  – каже један од наследника Милана Арсића.

Да ствар буде занимљивија и земљиште с друге стране раскрснице, које помиње наш саговорник а које је сад у власништву општине и које Плањани користе да на њему паркирају аутомобиле и камионе, својевремено је одузето од – Арсића.

Наш саговорник истиче да не би био проблем да је парцела 1685/9 искоришћена ради општег добра, за иградњу вртића или неког другог објекта који ће служити свим грађанима Велике Плане.

-Али, недопустиво је да општина, искључиво због личног интереса појединаца, а цели град зна о чему се ради и ко је све умешан, нашу дедовину продаје занатској радњи и то за иградњу стамбене зграде. Занатско трговинска радња за постављање водоводних, канализационих, грејних и климатизационих система и изградња стамбених зграда су баш сродне делатности. Ако се у општини дозову памети и почну коректно понашати, проблем можемо решити договором. У супротном, поднећемо тужбе суду. За поништење уговора о продаји земљишта али и за утврђивање одговорности.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *