КРАЉ АЛЕКСАНДАР ЗНАО ДА ЋЕ ПОКУШАТИ ДА ГА УБИЈУ У МАРСЕЉУ: Ево зашто није хтео да обуче панцир

Пише: Душан Марић

Југословенски краљ Александар Први Карађорђевић, који је 1934. године убијен у атентату у Масељу, био је тешко болестан од рака, лекари су му давали најдуже још шест месеци живота, пише у мемоарима његовог сина Томислава Карађорђевића, којe је објавила Задужбина Краља Петра Првог са Опленца.

-Мало се зна да је мој отац био тешко оболео. Мама ми је касније причала да је имао рак и да су му лекари предвидели још шест месеци живота. Када је убијен, патолошки налаз је потврдио да је дијагноза била тачна – записао је принц Томислав.

Принц Томислав пише да му је отац пре поласка у Марсељ био тежак само педесет килограма, али да је крио своју болест.

-За опаку болест која је нагризала мога оца смо знали само ми у породици и лекари, али мислим да је он ипак, предосећао да се жив неће вратити из Француске. Милићевић, који се старао за његово обезбеђење, био је упозорен од нашег обавештајца код Анте Павелића  да је сазнао да се спрема атентат у Француској. Упркос томе мој отац није хтео ни заштитни прслук да носи.

Иако је био крхког здравља, краљ Александар је радио до задњег часа, са циљем да упозори Европу на опасност која јој прети од Хитлерове Немачке, створи што већи антифашистички фронт и заштити Краљевину Југославију.

-Он је у то време био један од најјачих и најугледнијих владара у Европи. Фашисти нису желели да Енглеска и Француска поново постану савезници, а мој отац је управо планирао да после Француске посети Енглеску. Он је, пре тога, на Балкану створио наутралну зону, јер је знао ко има утицај овде, има и на Средњем истоку.

Томислав Карађорђевић описује свој последњи сусрет са оцем. Стајао је иза једног жбуна у дворишту краљевског двора и посматрао како се Александар и његова пратња спремају за пут. Када је колона кренула отац га је приметио.

-Изашао је из аутомобила, дошао до мене и рекао: „Томи, да ли желиш да ти нешто донесем на поклон?“ Ми смо били васпитани да да ништа не смемо да тражимо на поклон и ја сам му, захваљујући, одговорио да ја не желим никакав поклон. Он ме је упитао да ли желим још једног мецу, јер је знао да ми се меца допадао. Одговорио сам: „Хвала, не.“ И додао:“Желим само да се ти мени вратиш.“

Томислав тврди да су краља у том тренутку савладале емоције.

-Видео сам да је имао сузе. Скинуо је цвикере, помиловао ме по глави и сео у аутомобил. Неколико дана касније су ми казали да је била нека несрећа са аутомобилом и да ми је отац погинуо – записао је у својим мемоарима најстарији син Краља Александра.

Краљ Александар Карађорђевић  je 9. октобра 1934. убијен је у Марсељу, у атентату који су организовале усташе Анте Павелића и Бугари.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *