ТЕРОРИСТИ СА КОСОВА СЕ ВРАЋАЈУ ИЗ СИРИЈЕ – У Приштини се већ налази најмање 140 ратника ИСИЛ-а и Ал Каиде

Пише: Душан Марић

Недавни повратак на Косово и Метохију стотинак цивила и четворице Албанаца који су као припадници Исламске државе ратовали у Сирији свакако ће додатно погоршати ионако сложену безбедоносну ситуацију у окупираној српској покрајини, али и у целој Србији, Македонији, Црној Гори и БиХ.

Мада то поједини српски медији и политичари скоро свакодневно најављују, у постојећим околностима није реално да ће Харадинај, Тачи и друштво напасти на северну Косовску Митровицу, Звечан и Лепосавић. Међутим, уколико се одлуче на ту војну акцију, вероватно ће ангажовати и део повратника из Сирије и Ирака, терориста који су на Блиском истоку изучили ратни занат.

По подацима Косовског центра за сигурносне студије до почетка јесени прошле године у покрајину се вратило чак 135 бивших припадника Исламске државе и Ал Каиде. Петорица њих су после повратка процесуирана због припремања терористичких напада. Кад се овом броју додају исламисти који су у Приштину стигли прошле седмице то значи да се сада између Ибра и Проклетија налази најмање око 140 терориста који су окрвавили руке убијајући у име Алаха.

По истом извору у Сирији и Ираку боравило је или борави око 400 Албанаца са КиМ, од тога 255 мушкараца. Остало су жене и деца. Око 70 терориста никада више неће видети свој завичај. Погинули су.

Податак да се у лето 2018. године у Сирији још увек борила посебна албанска јединица упућује на закључак да се тамо још увек налазило најмање неколико десетина Албанаца са КиМ.

У извештају Стејт департмента о тероризму за 2017. наводи се да су 403 особе са КиМ отишле у Сирију и Ирак, са јасном намером да се боре у редовима Исламске државе и Ал-Нусра Фронта, а њих 74 су погинуле.

„Тајмс“ је прошле године објавио ову изјаву Фитима Љадровција, повратника у окупирану српску покрајину, који се у два наврата борио у Сирији: „Желим да створим Исламску државу на Косову и радо ћу умрети за њу“. У истом тексту се наводи да је у 2017. години у Немачкој ухапшено шест мушкараца и жена са Косова и Метохије, због тога што је откривено да су припремали терористичке нападе на НАТО трупе на КиМ и цивиле у Белгији и Француској. Месец дана пре тога осморо Албанаца ухапшено је на Косову, зато што су планирали напад на израелске фудбалере.

Најпознатији међу терористима са КиМ је био Лавдрим Мухаџери (1988) из Душкаја код Качаника, који је 7. јула 2017. убијен у нападу беспилотном летелицом на комби у којем се  налазио са још неколико терориста, а који су извеле руска и сиријска војска. У Сирији је командовао јединицом добровољаца са КиМ. Прво у саставу Исламске државе а касније Ал Каиде.

Више пута се појављивао у пропагандним спотовима, у којима брутално убија људе. У јулу 2014. на свом Фејсбук профилу објавио је снимак на којем једном несрећнику одсеца главу. Након тога је изјавио да није урадио ништа више и другачије од оног што су током рата у Србији чинили припадници ОВК. У интервју за дневник „Дита“ из Тиране Мухаџери је изјавио да је његов поступак у складу са Кураном.

Активисти групе РСС  су 21. маја 2015. објавили језив видео у којем овај Албанац  заробљеног Сиријца  Ибрахима Шраидеха, из села Абу Хамам, убија гранатом из ручног ракетног бацача.  Важио је за официра за везу Албанаца са КиМ и Македоније са ИСИЛ-ом. Познат је по главној улози у четвртом наставку пропагандног видеа „Звецкање мачевима“, у којем витла сабљом и прети да ће освојити Рим и Шпанију. После тога он и Ридван Хаћифи, такође терориста и Албанац, спаљују своје пасоше тзв. Косова. Пре него што се „одметнуо“ радио је за НАТО, у бази Бондстил код Урошевца. Из Бонстила је са својим америчким послодавцима 2010. ишао да ратује у Авганистану. Две године касније први пут се обрео у Сирији.

После његове погибије Мухаџерија је наследио поменути Ридван Хаћифи (1990) из Буковика код Гњилана,  некадашњи имам, који је на Блиски исток стигао 2014. године. У поменутом заједничком филму Хаћифи поручује неверницима и противницима ислама да ће им „доћи црни дани“, да ће „људи бити убијени од војске која више жели смрт на путу Алаха него живот“.

Овај терориста је шокирао јавност када је 2014. издао наредбу да се убију сви који су помогли да се један осмогодишњи албански дечак, којег је отац довео у Сирију, врати кући на КиМ.

Погинуо је 8. фебруара 2017. године. У рату у Сирији борила су се и два његова брата. Занимљиво је да овај екстремиста има и своју страницу на Википедији.

Патриот Матоши (1995) из села Великинце код Гњилана погинуо је 8. авуста 2014. само неколико месеци након што је стигао на ратиште. Пре одласка у рат био је ученик медресе „Алауд-ди“. На друштвеним мрежама је активно пропагирао ислам, представљајући се надимком који дословно преведен на албански језик гласи „дођи у џихад“.

Кад је један имам на друштвеним мрежама критиковао његово пропагирање  тероризма, Матоши му је одговорио: „Нека ме бог одреди да ти одсечем главу“. По информацијама које је породица добила од његових сабораца, тачку на ову тужну и промашену животну причу ставио је пуцањ из снајпера.

Медији у Србију су 13. априла 2013. објавили да су десеторица Албанаца са КиМ погинула борећи се против оружаних снага сиријске државе. Приштински дневник „Коха диторе“ је навео да су међу погинулима Бехљуј и Минир Арнаути, Муса Ахмети, имам Алмир Дачи и Мухамет Копрова. Дачи је у Сирију стигао из Албаније, са супругом и двоје деце а Копрова, рођени Митровчанин,  из Шведске.

Због сумње да припадају терористима, косовска полиција је 5. новембра 2013. ухапсила четворицу екстремиста, међу којима је био и Беким Муљоли из Врањевца у Приштини. Осуђен је на затворску казну. У јуну 2015. пребачен је у кућни притвор. Он је то искористио и побегао са КиМ. Страдао је 20. септембра 2015. Медији у Приштини су објавили да је он 50. Албанац са КиМ који је погинуо у Сирији и Ираку.

Валон Муслиу из села Тушиле, општина Србица, имао је 17 година кад је од куће побегао у Приштину да студира исламске студије. Касније је отпутовао на „усавршавање“ у Саудијску Арабију, па на ратиште у Сирији, где је провео седам месеци. Накратко се вратио кући а онда поново отишао у рат. Да погине. Тужну вест породици је јавио његов брат Мусли, који се у тренутку погибије налазио на истом ратишту. Кад је телефоном јавио за Валонову погибију, породица  је молила Муслија да се врати кући. Одговорио је: „Мој брат је убијен. Овде је пала последња кап његове крви. Никада се нећу вратити“.

Међу терористима који су смртно страдали у Сирији је и Алид Џемаили (1988) из Гњилана. Пре одласка у џихад  живео је у Немачкој, из које је подстицао младе људе из бивше СФРЈ да иду на ратиште, а појединцима је финанирао и организовао одлазак. Надлежни органи БиХ  су дошли до закључка да је овај Албанац финансирао одлазак на Блиски исток Енеса Иришкића из Живиница, који је у рат повео супругу и две малолетне кћерке, те његовог земљака Амира Селимовића, који је са собом повео супругу и тек рођеног сина. Појављује се у видео снимку из 2015. године „Част је у џихаду, порука Балканцима“.

Припадник ОВК Наман Демоли се после рата у Србији преселио у Шпанију. У рат је отишао 2012. године. Те године, највероватније 7. децембра, убиле су га снаге Башера ел Асада. Демоли је први Албанац са КиМ који је погинуо у Сирији. Касније су његову судбину доживели Мехмети Муаз из Прешева и Муаз Ахмети (1990) из Великог Трновца. Муаз је био студент теологије на универзитету „Ал ажар“ у Каиру, у Сирију је отишао у току 2012. а погинуо је 22. фебруара следеће године.

Бљерим Подворица (1988) из Липљана погинуо је 18. јуна 2017. као бомбаш самоубица. У  аутомобилу који је био натрпан експлозивом улетео је на положај сиријске војске и тако постао трећи Албанац из окупиране јужне српске покрајине, припадник Исламске државе,  који је у смрт отишао разносећи се експлозивом.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *