ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ ОБУСТАВИЛА РАДОВЕ НА ДЕЛУ ПУТА ПЛАНА – ПАЛАНКА Владу мало обмањују, мало уцењују

Пише: Душан Марић

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић јуче је обуставила радове на реконструкцији пута Велика Плана – Смедеревска Паланка, на територији општине Велика Плана, зато што је искрсао проблем о којем она као министар, Влада и председник републике нису имали појма, а чије би решавање коштало додатних најмање 100 милиона динара. Уместо са захвалношћу због реконструкције пута Плана – Паланка, на коју се чекало три деценије, а за који је република издвојила више од четири милиона евра и због најављене скоре реконструкције пута од Савановца, преко Крњева, до Паланке, која ће такође коштати неколико милиона евра, потпредседник Владе Србије и најближи сарадник председника Србије Зорана Михајловић и њени сарадници су приликом јучерашње посете Паланци и Плани дочекани својеврсном уценом. Проблем због којих су радови обустављени је изградња канализације у Бресју у дужини од три и по километра. Пођимо редом.

Приликом посете Великој Плани у марту ове године председник Србије Александар Вучић је обећао да ће република у току лета потпуно реконструисати пут Плана – Паланка и да ће зато издвојити три милиона евра. Радови на реконструкцији су почели пре два месеца. У обиму већем него што је првобитно планирано и са средствима много већим од обећаних. Уз све то, министар саобраћаја Зорана Михајловић је у међувремену обећала и реконструкцију пута од Цариградског друма у Савановцу, преко Крњева, до Смедеревске Паланке.

Након тога су се код председника општине Велика Плана појавили представници МЗ Бресје са захтевом да им се упоредо са путем о једном трошку уради и канализација у дужини од три и по километра. Мештани Бресја су потом потписали и петицију са тим захтевом. Шта се све у међувремену догађало, ко је коме и шта писао, ко је кога хушкао да шаље петицију(е) у Београд и сл. тема је за другу причу.

Потпредседник Владе Зорана Михајловић је за овај проблем сазнала прекјуче, кад је њена „претходница“ посетила ове две општине. Љута, питала је председника општине Велика Плана Игора Матковића, зашто општина није у међувремену решила тај проблем. Матковић је одговорио да општина нема пара. Било би поштено да је додао и да једино већи део Бресја већ има канализацију, док друга села на подручју општине немају ни метар исте. Још поштеније и одговорније према Влади и становницима општине било би да је потпредседницу Владе упознао са чињеницом да постоји много, много већи и ургентнији проблем од канализације у Бресју: канализацију нема ни Трновче, у којем се налазе изворишта са којих се водом снабдевају Плана и Паланка, око 100.000 људи и само је питање времена кад ће отпадне воде са фекалијама да продру у неко од изворишта. Ако већ и нису.

Уследило је суштинско питање, зашто он са тим проблемом није на време упознао владу Србије и председника републике. Онда кад су тражене паре за реконструкцију пута. И кад је прављен пројекат исте. Питала је и да ли постоји пројекат за изградњу канализације и колико би она коштала. Добила је одговор да пројекта нема, а да се цена радова процењује на 90 милиона динара. (Предрачуни који су раније прављени о завршетку водоводне и канализационе мреже у Бресју показали су да би за тај пројекат оквирно било потребно најмање два милиона евра.)

Михајловићева  је на све то рекла да Влада нема пара и за тај пројекат, јер га није предвидела. А већ је за Плану и Паланку наменила огромна средства. Обавестила је Матковића да она због новонастале ситуације обуставља радове на путу Плана – Паланка на делу пута који се налази на подручју општине Велика Плана. Док се не реши проблем канализације. Затражила је од Матковића да о обустављању радова и разлозима за такав корак он лично обавести кабинет председника републике и – да пронађе новац. Да ли од Канцеларије за јавна улагања или из општинског буџета. Потом је на Фејсбук профилу потпредседнице владе објављено једно избалансирано саопштење, чији је аутор вешто покушао да испегла ствар. Али није изостављено оно најважније: радови се обустављају док се не уради канализација, а паре ће обезбедити Канцеларија за јавна улагања или општина.

Одмах после тога, поједини локални функционери су пожурили да на Фејсбуку ухвате муштулук да ће у Бресју бити изграђена канализација , представљајући то као још једну (своју) велику победу. Без помињања суштине проблема и његовог настанка. Синоћ у поноћ, кад је у јавност процурело да није у питању никаква победа, већ велики проблем, огласио се и председник општине Велика Плана објавом на Фејсбуку у којој, између осталог, стоји и да је приликом јучерашње посете потпредседнице владе договорено да се изграде водовод и канализација у Бресју.

Истина је да ништа није договорено. Велика Плана за решавање овог проблема нема ни један, а камоли 90 милиона. Ни много веће и снажније општине не би могле да за неки непланирани пројекат издвоје толико новца, једну осмину свог годишњег буџета. (А није да се новац из буџета није шаком и капом расипао на асфалтирање пољских путева тајкунима, вишеструко надуване рачуне за реконструкцију појединих објеката, финансирање појединих спортских клубова који нису ништа друго до фирме преко којих појединци пљачкају општински буџет и сл.)

Друго, ни један појединац, па ни председник општине није властан да сам, на добар дан, договара један тако скуп пројекат. Да општина и има тих 90 милиона, прво би општинско руководство (а не само председник општине) требало да одлучи да ли ће тај новац бити искоришћен за изградњу канализационе мреже или за нешто друго. Нпр. за асфалтирање улица. Тим новцем може да се асфалтира двадесетак улица. Или за подстицање наталитета. Или као подстицај за пољопривреду.

Треће, ако би општинско руководство ипак одлучило да се новац издвоји за изградњу канализационе мреже на подручју општине, није само Бресје без канализационе мреже. Нема је ни једно село у општини. Ни два пута већи Лозовик, Крњево, Марковац, Милошевац…Зашто би Бресје, насеље чији добар део има и водоводну и канализациону мрежу, имало приоритет у односу на сва друга насеља у општини која немају ни метар канализационе мреже, а већина њих ни водовод?

Четврто, након јучерашњег догађаја, већ су се огласили становници Смедеревске Паланке, који живе уз пут Плана – Паланка, са захтевом да се у случају да буду рађени у Бресју водовод и канализација ураде и на територији њихове општине, од Рачанског пута до Паланке. Што може додатно искомпликовати и одужити започете радове.

Пето и најважније, проблем је вештачки наметнут а одлука о обустављању радова исхитрена и беспотребна. Да је Зорана Михајловић на време имала и са својим сарадницима размотрила све чињенице, вероватно је не би ни донела. Наиме, нити реконструкција пута Плана – Паланка зависи од изградње канализационе мреже, нити изградња канализационе мреже зависи од реконструкције пута.

У саопштењу министарке Михајловић се каже да се радови обустављају зато што ”свака кућа у Србији треба да има и воду и канализацију, а ми немамо пара за бацање да урадимо пут који бисмо морали поново да раскопавамо због канализације“. Не би било никаквог раскопавања. Канализационе цеви могу да се поставе и накнадно, поред пута. Има довољно простора. Што је, због отклањања кварова много боље и разумније  решење, него их постављати испод асфалта. Ако је неко евентуално предложио такво генијално решење.

Наравно, било би боље да је одмах у старту из Општине Велика Плана Влади Србије предложено да се упоредо уз реконструкцију пута уради и канализациона мрежа. Па ако влада прихвати, добро је, ако не прихвати ником ништа. Али кад то већ није учињено, неодговорно је накнадном памећу и једном врстом уцењивања у питање довести реконструкцију пута који је жила куцавица за око 100 хиљада становника Плане и Паланке и којим би Паланка после пола века чекања напокон добила пристојан излаз на ауто пут Београд – Ниш. Посебно је симптоматично што то условљавање предводе функционери СНС који се сваки боговетни дан по пет пута куну како су у СНС само из љубави према странци. И како више воле Александра Вучића него род најрођенији.

Шта сад имамо? Председник Републике, Влада и министар за саобраћај су обманути и доведени у незгодну ситуацију. Сад је у питању углед и образ Владе, али и председника Републике. Да би они били сачувани вероватно ће Канцеларија за јавна улагања морати да одреши кесу и да паре за канализацију. Уколико се то догоди онда се пред Владу, Канцеларију за јавна улагања и општину поставља једно врло озбиљно, опасно и скупо питање: зашто су финансирали изградњу канализације у Бресју, а не изградњу канализација у Трновчу, у којем се налазе изворишта са којих се водом снабдева 100.000 становника Плане и Паланке? У случају загађивања истих Фабрика воде у Трновчу, у коју је уложено десетак милиона евра, би могла да затвори капије.

Али, шта год да буде, радове на реконструкцији пута Плана – Паланка треба наставити.

Међутим, то не би смео да буде крај „случаја канализација“. Већ почетак сређивања стања у општини Велика Плана. У којој влада јавашлук и које је потпуно приватизована. Понајвише од председника општине. Навешћу само три податка. За више од три године Матковић није одржао ни један председнички колегијум – заједнички састанак са председником Скупштине општине, замеником председника општине и двојицом својих помоћника. Пре два три месеца потписао је некакву декларацију о сарадњи са општином Смедеревска Паланка и Рача. У општини Велика Плана су за ово „братимљење“ сазнали случајно, са Фејсбук профила председника суседне општине. О њему нису имали појма ни најближи председникови сарадници. А по Статуту општине доношење одлуке о потписивању било каквих споразума са другим општинама и градовима је у искључивој надлежности Скупштине општине. Замислите да Александар Вучић потпише декларацију о сарадњи Србије са неком другом државом, чак одреди и предмет те сарадње, а да у Влади Србије и Скупштини Србије нико о томе нема појма?ж

И јуче се на дочеку потпредседнице Владе Србије председник Велике Плане појавио сам, без иједног сарадника из Општине. За разлику од председника општине Смедеревска Паланка који је на сусрет са Михајловићевом дошао са свим општинским и страначким функционерима. Резултат таквог рада и те самовоље су овај и десетине других „случајева“, којима је нанета велика штета угледу Општине и СНС.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *