ВЕЛИКА ПЛАНА: Цене аутобуског превоза повећане за 15 одсто

Пише: Душан Марић

Од 1. септембра цене аутобуског превоза у Великој Плани биће веће за 14,58 одсто. На данас одржаној седници Скупштине општине  одборници су дали сагласност „Југопревозу“, предузећу које на подручју ове општине обавља градски и међуградски превоз, да повећа цене.

Од 28 присутних одборника повећање цена подржала су њих 24, док су три била против.

Директор Југопревоза Саша Јовановић је образложио да садашње цене превоза озбиљно угрожавају пословање предузећа и да је повећање условљено повећањем трошкова пословања, пре свега повећањем цена горива и плата радника.

-Ми цене нисмо повећавали од 2017. године док је то већина превозника у суседним општинама учинила.

Радован Ускоковић, одборник Покрета снага Србије, је подсетио да је 25. јануарa Општинско веће одбило захтев Југопревоза, уз образложење да нема разлога за било какво повећање. Поставио је питање шта се то променило за седам месеци „па онда није било оправдано ни повећање од један одсто а сад јесте од скоро 15 одсто“.

Самостални одборник Горан Максимовић је истакао да Југопревоз има монополски положај и да општинско руководство у наредном периоду мора да пронађе конкуренцију, јер без конкуренције нема реалне тржишне цене превоза.

Он је рекао да је цена превоза од Велике Плане до 10 км удаљеног Марковца већа од цене превоза од Беграда до Обреновца и да је до плањанских села сад јефтиније путовати аутомобилом него аутобусом.

-И најважније, цене превоза у граду повећане су за један одсто, а цене превоза до села у просеку 15 одсто. То је удар на село и пољопривреднике. Људи са села највише користе аутобуски превоз а људи у граду скоро никако, јер су у питању кратке релације. На прошлој седници смо повећали цену воде, сад повећавамо цену превоза, поставља се питање шта је следеће  – каже Максимовић.

Против повећања цена превоза изјаснио се и одборник Драган Максимовић, председник ОО ЈС. Он је истакао да је у Јагодини коалиција СНС-ЈС–СПС обезбедила бесплатан аутобуски превоз за све грађане, убеђен је да је то могуће и у Великој Плани и апеловао је на општинско руководство у Великој Плани да оформи једну стручну комисију која би размотрила његов предлог.

Од јесени 2015. цене аутобуског превоза у Великој Плани повећане су за укупно 50 одсто.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *