НОВИ ВРТИЋ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ БЕЗ ДОЗВОЛЕ ЗА РАД: МУП тврди, у објекат уграђен лакозапаљиви материјал

Пише: Душан Марић

Нови дечији вртић у Великој Плани који је 1. септембра требао да прими првих 100 малишана нема дозволу за почетак рада.

Министарство унутрашњих послова, Сектор за ванредне ситуације, тврди да објекат не испуњава услове прописане Законом о заштити од пожара, зато што је у његовој изградњи коришћен и лакозапаљиви материјал.

У решењу које је Сектор за ванредне ситуације Србије, оделење у Смедереву, донео 11. јула ове године стоји да приликом изградње вртића нису спроведене мере заштите од пожара.

-У пројекту је предвиђено да фасадни зидови буду изграђени тако да у саставу зида буде слој иверице дебљине 10 мм што је у супротности са захтевом који је постављен чланом 7. Правилника о техничким захтевима безбедности од пожара спољних зидова зграда – пише у образложењу решења.

Општина Велика Плана, као инвеститор, је 6. августа на ово решење уложила жалбу МУП, Сектору за ванредне ситуације у Београду, који као другостепени орган треба да донесе коначно решење. Занимљиво је да је ово први пут после 2014. године да је неко уложио жалбу на решење Оделења за ванредне ситуације у Смедереву.

-То је најбољи доказ да колеге у Смедереву све ове године раде савесно, да је њихово придржавање прописа толико очигледно да инвеститори и не покушавају да оспоре њихова решења.  Жалба која је уложена 2014. је одбијена, ако се будемо држали закона а не политике,  биће одбијена и ова из Велике Плане. Закон мора да се поштује. Тим пре што је у питању објекат у којем би требало да бораве деца – каже службеник Сектора за ванредне ситуације у Београду, који је замолио да му на наводимо име.

Све је почело у првој половини прошле године кад је, у оквиру мера Владе Србије за повећање наталитета, министар за популациону политику Владе Србије Славица Ђукић Дејановић расписала конкурс за доделу средстава за пројекте који би допринели подстицању рађања деце.

Општина Велика Плана је конкурисала са пројектом изградње монтажне зграде вртића  и добила 9.677.496 динара. По уговору, који је потписан 26. јула 2018. општина је била дужна да у реализацију пројекта уложи још 8.326.924 динара сопствених средстава.

Било је договорено да објекат површине 463 метра буде готов до краја прошле године а највиши општински функционери су више пута најављивали да ће почетком ове године вртић примити 100 дечака и девојчица, након чега би у Великој Плани биле укинуте листе чекања за смештај деце у вртић.

Од почетка године је прошло осам месеци а још се не зна кад ће и да ли ће вртић примити децу и њихове васпитаче.

У међувремену, питање које све више занима јавност у Великој Плани јесте и цена изградње баксузног вртића.

Општински одбор СНС Велика Плана, на чијем челу је Живан Ђуришић, је поводом локалних избора у Великој Плани, који су одржани 23. јуна, издао флајер у којем пише да је за изградњу новог вртића потрошено 20.313.200 динара.

И површна провера је показала да је у питању лаж. Наиме, закључно са 3. септембром.2019. из буџета општине Велика Плана за изградњу вртића уплаћено је 12.804.846 динара и 76 пара. Од тог износа, 9.462.493 динара су средства добијена од Владе Србије а 3.342.353 динара средства општине.

Надлежни органи треба да утврде откуд ова разлика. Зашто ОО СНС тврди да је за изградњу вртића потрошено 20.313.200 динара, ако подаци општинског буџета кажу да је потрошено 12.804.846 динара?

Извор који је упућен у овај „случај“, а очигледно у питању је случај, тако да су знаци навода сувишни, тврди да је извођач радова из Чачка „бесан и очајан“, јер му „већина радова није плаћена, иако је он све завршио у складу са пројектом“ и јер му се „никад није догодило да послује са оваквим инвеститором“.

Тако да се сад намеће неколико питања: колико је новца стварно потрошено за вртић? Ако је из буџета општине за изградњу вртића закључно са 3. септембром 2019. уплаћено укупно 12.804.846 динара општинских и републичких пара, откуд у материјалу ОО СНС који је штампан у јуну 2019. године податак да је за изградњу вртића потрошено 20.313.353 динара? О чему се овде ради? Ко кога прави лудим и ко тера спрдњу са грађанима Велике Плане, али и са Владом Србије?

У одговорима на наведена питања у вези утрошених пара налази се и одговор на питање зашто је објекат вртића изграђен тако да не обезбеђује законом предвиђену заштиту од пожара.

Очигледно, неко је својим јавашлуком Општину и Владу Србије увалио у велики проблем. Недопустиво је да леп и скупо плаћени зврји празан. А још је недопустивије да се у објекат који нема довољну заштиту од пожара уселе деца.

Уместо да сами инсистирају на поштовању највиших стандарда безбедности, јер ће у новој згради вртића сутра можда боравити и њихова деца и унуци, поједини општински функционери покушавају да проблем реше (народски речено: забашуре) потезањем страначких и других политичких веза, интервенцијама код државних секретара и слично, са захтевом да ови изврше политички притисак како би другостепени орган Сектора за ванредне ситуације поништио решење својих колега из Смедерева и дозволио отварање вртића.

У питању је недопустиво и опасно понашање. Злочин са предумишљајем. Ствар треба препустити струци. У питању је безбедност стотину деце и њихових васпитача.

У међувремену,  не знајући за заврзламу коју је направила локална самоуправа, Влада Србије је за ограђивање и опремање вртића издвојила још 5.500.000 динара.

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *