ДОБРО СТАЊЕ БУЏЕТА ОПШТИНЕ ВЕЛИКА ПЛАНА: Десет дана пре краја године на рачуну 118 милиона!

На рачуну општине Велика Плана, закључно са јучерашњим даном, 22. децембром 2019. године, налази се 118.071.543 динара, што је више од милион евра.

Као што се види из стања које објављујемо, од 118 милиона динара 58.656.959 динара су строго наменска средства, која се не могу трошити за друге намене, док су 59.414.583 динара средства којима Општина може „слободно“ располагати.

Пракса је да и у општинама које добро послују крајем године, када се поплаћају сви рачуни, каса буде празна.

Одлично стање буџета општине Велика Плана седмицу дана пре истека године резултат је две ствари. Пре свега, раста привреде на подручју општине и повећања прихода од пореза на зараде.

-Приходи су повећани због отварања нових радних места, али и због повећања плата. Закључно са 19. децембром од пореза на зараде остварен је приход од 364 милиона динара, што је више од три милиона евра. То је за 72 милиона више него прошле године а чак за 112 милиона више него 2015. године. У процентима, за четири године приходи буџета од пореза на зараде повећани су за 43,50 одсто. До краја године приходи ће бити повећани за још неколико процената – истиче један од општинских функционера.

Добром стању у општинској каси свакако је допринело и одговорно располагање новцем од стране општинског руководства.

-Било је одређених пропуста, кад су, по мом мишљењу паре потрошене за пројекте које општина није требала да финансира. Боље речено, било је важнијих ствари на које је новац требао да се потроши. Међутим, генерално гледано, буџетом се располагало домаћински. Уосталом, стање на рачуну све говори. Велика Плана је, за разлику од неких других општина, имала ту срећу да јој се и сад и у претходним мандатима у општинском руководству налазе људи који, уз све наше мане, рационално троше новац грађана – каже наш саговорник.

Као пример да може и другачије, он наводи пример општине Смедеревска Паланка, коју су ранија руководства, која је постављала Демократска странка, задужила за три милијарде динара, па садашње општинско руководство, са председником Николом Вученом (СНС) на челу, муку мучи да, уз помоћ Владе Србије, врати огромне дугове а истовремено обезбеди нормално пословање ове општине.

Председник општине Велика Плана је Игор Матковић (СНС), заменик председника Жељко Рајић (СПС), помоћници председника Бранко Опачић и Душан Марић (обојица СНС), председник Скупштине општине Ненад Перић (СНС) а начелник општинске управе Горан Тасић (СНС).

У два претходна мандата општину је водио Дејан Шулкић (ДСС). Начелница буџетске службе је Драгана Исаиловић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *