ХОЋЕ ЛИ БИТИ „УХАПШЕН“ ИНФОРМЕР – Објавили да је у Србију ушло 6.000 гастарбајтера заражених корона вирусом

 

Пише: Душан Марић

Званични органи у Београд су саопштили да је у Србији извршено више хапшења због изазивања панике.

Јуче су медији објавили да су ухапшена лица која су „ширила гласине“ да је у Србији завладала несташица горива, што је изазвало стварање беспотребних гужви на бензинским пумпама.

Прекјуче је у једном граду ухапшена особа која је „изазивала панику“ тако што је проширила лаж да друга особа из тог града има корона вирус.

Одувек је пракса, у свим уређеним државама, да државни органи предузимају енергичне мере против ширења панике. Посебно у време ванредног или ратног стања.

Данашњи „Информер“ је на насловној страни објавио вест, која је шокирала Србију а у којој се тврди да је у Србију ушло 6.000 људи који имају коронавирус!

Наслов на насловној страни Информера, одштампан крупним словима, гласи: „ОПАСНО: У Србију ушло 100.000 гастарбајтера, њих бар 6.000 има коронавирус“.

Јуче, пре закључења данашњих издања дневних новина, држава је званично саопштила да су у Србији регистрована само 103 случаја заразе корона вирусом. Информер сад тврди да их има више од 6.000. Шездесет пута више него што је званично објављено. Ко лаже? Држава или Информер? Држава је већ морала хитно да реагује и да одговор на ово питање. Да обавести јавност о чему се овде ради. Откуд оваква вест на насловној страни једног од најчитанијих дневних листова, који отворено подржавају власт.

Склон сам да верујем да лаже „Информер“. Мислим да у постојећим околностима нико одговоран у овој држави не би умањивао стварне, званично утврђене, податке. И то за шездесет пута! Било би то политичко самоубиство.

Сад треба видети како ће држава реаговати на овај драстичан, да не може драстичнији, случај ширења панике. Ако је вест лажна. Да ли ће „Информер“ уопште бити кажњен?

Да је овакву вест објавио медиј наклоњен опозицији, на њега би се сручила лавина оптужби за ширење панике, угрожавање државе и слично. Верујем да би осим медијске и политичке хајке уследила драстична новчана казна а можда и забрана.

У Србији, откад је успостављена као модерна држава а тако је и у другим државама, постоје различити аршини за присталице актуелне власти и њене политичке противнике. Али постоје ситуације кад то не би смело да се догађа. Једна од таквих свакако је и ситуација у којој се Србија сад налази.

Проглашено је ванредно стање, војска је изведена из касарни, држава тврди да се нација суочава са великом опасношћу. Ако је тако правила морају да важе за све.

Не можеш као држава да казниш свог држављанина који је неком лажи узнемирио 10 или 50 познаника а а да не казниш медиј који је вешћу коју је објавио узнемирио најмање неколико стотина хиљада а можда и неколико милиона људи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *