НАЈВАЖНИЈА ВЕСТ ЗА СРБИЈУ!

Пише: Душан Марић

У марту месецу, од чијег почетка држава и њени грађани кубуре са грипом изазваним корона вирусом, у Србији је, незванично, рођено више од 5.300 беба.  Од чега 2.750 дечака и 2.550 девојчица. Званични подаци још нису објављени али се ово може закључити на основу података републичког Завода за статистику о броју новорођених у српској држави у периоду од 1. јануара 2016. до 31. децембра 2018. године, те броју новорођених у првих десет месеци 2019. године.

Чињенице да број новорођених у ове три године не одступа значајно од броја новорођених ранијих година и да су бројеви новорођених у ове три године веома приближни, упућује на закључак да се подаци Републичког завода за статистику из претходне четири године могу пресликати и на ову 2020. и да се неће много погрешити.

У 2016. години у Србији је рођено 64.734 дечака и девојчица, 2017. године овај свет је угледало 64.894 малишана,  док је претпрошле, 2018. године, Србија постала богатија за 63.375 новорођених. Кад се ове бројке саберу и поделе на три, добије се да се у Србији годишње у просеку роди 64.336 деце. Месечно 5.360 деце.

Да су ови подаци поуздани параметар показује и чињеница да је у првих десет месеци 2019. године у Србији рођено 53.000 дечака и девојчица. У просеку 5.300 месечно. Приближно као и у претходне три године.

Кад се број новорођених на годишњем и месечном нивоу подели са 365 дана, добијемо да сваког дана својим првим плачем родитеље, ужу и ширу родбину обрадује 176 малишана. Пр чему је број мушкараца за нијансу већи него број девојчица.

Вести о покојницима који су умрли од грипа изазваног корона вирусом, удруженог са неком другом болешћу,  не само што су из српских медија у потпуности потиснуле вести о вишеструку бројнијим несрећницима који умиру од других болести, већ су буквално избрисале, ионако ретке, вести о броју новорођених дечака и девојчица.

У Србији се ионако много више прича о смрти  него о рађању. И у време редовног стања уобичајено је да национални медији у ударним терминима и на насловним странама објаве да је умро неки глумац или певач, који је одавно превалио осамдесету годину живота или да је изненада преминула нека Ремзија Хусић из неког села код Зенице, чији је једини животни успех што је била једна од 8.657 учесника „Фарме“, „Парова“, „Задруге“ и сличних српских васпитно-образовних програма а да и не помену кад се у београдским породилиштима за само 24 сата роди рекордних 46 малишана. Цело једно село деце.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *