НАРЕДБА КОМАНДАНТА ОПШТИНСКОГ ШТАБА: Забрањено фотографисање људи којима се дели помоћ, а ево ко на њу има право

Пише: Душан Марић

У Великој Плани је забрањено снимање и фотографисање грађана којима се дели хуманитарна помоћ.

Ово је јуче одлучио командант Штаба за ванредне ситуације Општине Велика Плана и председник општине Игор Матковић.

У писму које је упутио председнику Прве месне заједнице Зорану Ивковићу пише да се „изричито забрањује фотографисање лица којима се додељује помоћ и узимање података о личности за које није прибављена сагласност у складу са законом којим се уређује заштита података о личности“.

Ова одлука је донета зато што је било злоупотреба од стране појединих волонтера, који су снимали грађане којима деле помоћ и те фотографије објављивали на друштвеним мрежама.

-То је недопустиво, у питању је удар на достојанство тих људи. Било је злоупотреба од стране волонтера који су организовани преко Штаба за ванредне ситуације али и од других волонтера – каже Матковић.

У јавности, посебно од дела опозиције и њој наклоњених грађана, овакве злоупотребе су скоро искључиво приписују владајућој СНС и њеним активистима. Међутим, да лоша навика снимања и сликања људи у невољи, којима је помоћ потребна, нема партијску припадност показује и податак да су најдрастичнији случај злоупотребе починили волонтери једне опозиционе групације.

-Један од лидера те групације је фотографисао и на свом Фејсбук профилу објавио како уручују помоћ детету. Да ствар буде неукуснија, у питању је дете инвалид. То је недопустива глупост, која се не може оправдати никаквом хуманошћу и изговаром да се на тај начин обезбеђује транспарентност поделе помоћи  – објашњава Матковић.

У истом писму наглашено је и који грађани имају право на хуманитарни пакет.

-Дакле, приликом утврђивања спискова за доделу пакета помоћи, требало би водити рачуна о следећим приоритетима:

-сва материјално угрожена лица старија од 65 година

-лица са посебним потребама

-корисници новчане социјалне помоћи

-пензионери са малим примањима

-незапослена лица која живе сама

-породице у којима не ради нико или је, евентуално, само један члан запослен и сл. – пише у документу, који је одговор на писмо које је председник Прве Месне заједнице Зоран Ивковић упутио Штабу а у којем је тражио појашњење око критеријума за додељивање хуманитарне помоћи.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *