КОМШИЈЕ ЗА ПРИМЕР: Бака Јаворка (79) и деда Благоје (69) из Велике Плане

Пише: Душан Марић

Иако има 79 година, Јаворку Ђорђевић из Велике Плане чак ни ванредно стање уведено због пандемије корона вируса не спречава да води бригу о дворишту зграде у којој станује.

Од празног простора између њене и суседне зграде ова вредна жена је, годинама вредно радећи, сама направила прави мали парк, у којем поред украсног дрвећа има десетак воћки. И много цвећа.

Јутрос рано, пре него што је већи део комшилука и устао, она је, са косом и мотиком у рукама, два сата сређивала „свој“ парк.

-Поштујем мере које је држава одредила за нас старије од 65 године и не напуштам стан. Али више нисам могла да гледам како је двориште освојила трава, па сам јутрос поранила да је покосим и почупам. Ускоро, кад ово зло прође, да моје комшије имају где да изађу и одморе душу – објашњава Јаворка.

У помоћ јој је притекао управник зграде Благоје Раденковић (69). На питање да ли, због мера ограничења кретања, смем да их фотографишем, одговара потврдно, уз објашњење да он и Јаворка строго воде рачуна да „ни корак“ не изађу из дворишта зграде.

-А и ово радимо само данас, да нам двориште не изгледа ружно. Размишљао сам да зовем ове из ЈКП „Милош Митровић“, да га они покосе али кад сам јутрос рано видео Јаворку како коси, одлучио сам да јој помогнем. Кад буде време за следеће сређивање, верујем да ће ова пандемија вириса бити само ружна прошлост – каже Раденковић.

Бака Јаворка је пензију дочекала радећи као чистачица у плањанској гимназији.

-Као малој у главу су ми се урезали стихови Јове Јовановића Змаја „где год нађеш згодно место ти дрво посади а дрво је благородно, па ће да награди“ и од тад волим природу, дрвеће и цвеће. Сањала сам да имам кућу са великим двориштем и да га натрпам дрвећем и цвећем али кад је већ судбина одредила да живим у стану, онда сам ја одлучила да под старост бар улепшам двориште стамбене зграде у којој живим.

Јаворкина танковита бреза је олистала, два јоргована, три трешње, вишња и неколико стабала јабуке су већ почели да цветају а за бехар се спремају смоква, мушмула…

-Кад прође ванредно стање, у дворишту ћу посадити још цвећа а као и прошле године, засадићу и башту. Треба поправити и једну клупу на којој се комшије одмарају али ево Благоје ми је јутрос рекао да ће он то завршити.

Воће и поврће баке Јаворке може да једе „ко год хоће“.

-Има само један услов: да воћкама не ломи гране и да не гази по поврћу које посадим.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *