ЈОШ ДВОЈЕ ОБОЛЕЛИХ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ: Сутра почињу тестирања у Дому здравља

Пише: Душан Марић

По подацима Завода за јавно здравље у Пожаревцу код још две особе из Велике Плане потврђено је постојање заразе вирусом корона.

У питању су пензионер, заражен на Институту за онкологији и радиологију у Београду, који се након инфицирања није враћао у Велику Плану и медицинска сестра која је вирус „закачила“ на свом радном месту у болници „Стефан Високи“ у Смедеревској Паланци.

Раније је потврђено постојање вируса код мушкарца из Доње Ливадице, који се такође налази на лечењу у Београду.

У суседној Смедеревској Паланци постојање болести потврђено је код 25 особа.

-Чињеница да имамо само три потврђена случаја инфицирања у нашој општини охрабрује и показује да се наши људи држе прописаних мера али то не сме да нас завара. Имамо суграђана са високом температуром, наредних дана ћемо знати да ли је у питању овај вирус или нешто друго. Од сутра ћемо узимати узорке у нашем Дому здравља и слати их на анализу, па ћемо до краја седмице више знати какво је право стање ствари – каже Слађана Јанковић, директор Дома здравља.

Јанковићева упозорава да је ситуација крајње озбиљна и позива људе да се не поводе за лажима које неодговорни појединци свакодневно објављују на друштвеним мрежама а „чији је циљ да се људи опусте и не придржавају мера које прописју држава и надлежни здравствени органи“.

-Видите шта се догађа у свету. Довољно је само мало непажње па да ствари измакну контроли. А кад  у пандемијама нема контроле и система, настаје хаос. Који ни један здравствени систем не може да издржи. Најбољи доказ су Шпанија и Италија. Јесте тешко, нисмо се навикли на живот у ванредном стању али боље се стрпити још седмицу-две и вратити се нормалном животу, него ризиковати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *