ФАТАЛИСТИЧКИМ ИЗЈАВАМА ПОЈЕДИНИ ЛЕКАРИ ШИРЕ СТРАХ ОД ЖИВОТА КОЈИ НАС ЧЕКА: Зашто држава и тужилаштво не реагују?

Пише: Душан Марић

Логично је што држава кажњава оне који се не придржавају мера које је прописала у ванредном стању али би био ред да кажњава и оне који својим изјавама шире страх у народу.

На почетку епидемије короне медији су објавили неколико вести о (сасвим оправданом) процесуирању и кажњавању оних који су тврдили да корона не постоји и да се не треба придржавати заштитних мера али нисам чуо да је процесуиран неко од пророка који нас свакодневно својим изјавама застрашују будућношћу која нас очекује.

Не прође дан а да од неког паметњаковића не чујемо застрашујуће, фаталистичке, најаве да после короне живот на планети више неће бити исти, да нас чека живот у сталном страху да се не заразимо, да нема лека против короне без вакцинације становништва, да нас очекују други, трећи или пети талас пандемије, да ћемо сваке године имати овакве драматичне периоде и слично. Међу онима који дају те изјаве су најбројнији лекари.

Разумем да свако има право да изнесе своје мишљење, али ако због изнетог мишљења правосуђе процесуира оне који тврде да нема короне, треба да одговарају и они који најављују да нас због короне чека смак света или, у најмањем, живот у страху и ванредном стању, уз свакодневне војничке мере опреза.

Као да ћемо живети на Орвеловој фарми а не на овој прелепој планети.

Био би ред да неко од тужилаца почне да ради свој посао, позове једног од тих пророка и постави му нека питања. Ако би се окривљени иоле придржавао обавезе да говори истину, између њега и тужиоца би се водио овакав разговор.

-Шта је корона вирус?

-Није јасно утврђено. Тек га упознајемо.

-Да ли је настао у природи или га је створио човек у лабараторији?

-Није утврђено.

-Како се све преноси?

-Није утврђено. Истражује се.

-Колико дуго вирус опстаје на кожи човека?

-Не зна се.

-Колико дуго остаје на металу, дрвету, тканини.?

-Још се испитује.

-Да ли га убија температура од 25, 55 или 95 степени?

-Има разних теорија. Још се поуздано не зна.

-Колико траје инкубација, три, 14 или 28 дана?

-Има разних теорија. Не зна се.

-Да ли га уништавају сунчеви зраци?

-Ни то се поуздано не зна.

-Како је могуће да у Кини, која је густо насељена и има милијарду и по становника, умре само 3.000 људи а нпр. у САД 65.000?

-Не знам.

-Како објашњавате то да је већина умрлих боловала од других болести? Зна ли се макар приближно колико их је умрло само због короне а колико због тих других болести?

-Не зна се.

-Да ли се вирус враћа код неких пацијената?

-Не знам.

Ништа не знаш. Па како онда, земљаче, знаш да ће бити другог таласа пандемије, да живот више неће бити исти, да ћемо морати живети на физичкој дистанци од других људи? Да ли си потомак Тарабића или ти је баба рођака са бугарском пророчицом Вангом.

По члану том и том, затражићу за тебе казну….. И превентивну забрану да до краја године јавно лупеташ на ову тему.

Скоро сви епидемилози се слажу да се о корона вирусу зна врло мало. Недовољно за било какве дугорочне прогнозе.

Не зна се да ли ће за два или три месеца вирус уопште постојати или ће га, као у филму „Прохујало са вихором“ однети Бреговићеви „снијегови, рузмарин и шаш“. Као што су, бар кад је Србија у питању, прекрили свињски, птичји и остале грипове.

А онда неки буздован у дневнику РТС-а изађе пред, маскама забрађени и забринути народ па му страх досоли изјавом „заборавите на досадашњи начин живота!“

За тако храбру и фаталистичку изјаву постоје само три могућа логична објашњења: да је дотични психички оболео, да је шарлатан жељан пажње или да је један од хиљада бандита плаћених од Новартиса, Гејтса, Јанка, Марка или неког другог члана светске планетарне мафије.

 

Не зна се шта ће бити са вирусом. Али зна се шта ће бити са нашим животима: биће исти као и раније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *