НЕУКУС ОПОЗИЦИОНОГ ФЕЈСБУК ПРОФИЛА ИЗ СТАРОГ СЕЛА: Усташки поздрав „за дом спремни“ у наслову објаве

Интернет је лепа и опасна играчка. Као и све играчке. Зависи од тога како се користе.

Потврђује то и недавна објава опозиционог Фејсбук профила из Старог Села код Велике Плане СТАРО СЕЛО НОВОСТИ.

На том профилу је 25. маја објављена следећа вест: „На Дому културе Влада Марјановић у Старом Селу отпочели су послови на санацији фасаде ове установе.

Ред је и био да се среди један од ретких Домова културе који без престанка ради и траје дуги низ година.“

На први поглед неутралан и добронамеран текст зачињен је насловом који тексту и његовом објављивању даје потпуно другачији смисао: ЗА ДОМ – СПРЕМНИ РАДОВИ, што је, без обзира на уметање цртице, очигледна асоцијација на злогласни усташки поздрав ЗА ДОМ СПРЕМНИ.

Шта је несрећни аутор хтео да постигне овим неукусом? Довођењем у везу обнове једне српске установе културе  у срцу Србије са усташама. Једино што ми пада на памет јесте да је том глупавом конструкцијом уствари хтео да на неки начин, макар асоцијативно, повеже актуелну власт у Великој Плани, а преко ње и „издајничку“ власт Вучића и СНС, са усташама и НДХ. Онако, мучки. Да се Власи не досете. Другог, логичног, објашњења немам.

Па да се својим саборцима из досовске опозиције, која изумире као диносауруси, похвали: јесте ли прочитали како сам им „сместио“.

Након неких коментара који су указали на неукусност и неприхватљиву двосмисленост наслова, аутор је исти изменио и направио нови неукус. Наслов сад гласи: ЗА ДОМ – СПРЕМНИ РАДОВИ или (СПРЕМТЕ СЕ СПРЕМТЕ МАЈСТОРИ…)

Сам бог зна шта је овом изменом аутор хтео да постигне али, макар на нивоу неукусне асоцијације, постигао је следеће: повезао је злогласни поздрав усташког фашистичког покрета, који је починио геноцид над српским народом,  са песмом српског четничког покрета, који је од стране Републике Србије али и већине релевантних западних историчара признат као антифашистички покрет. У истој равни са партизанским.

Подсећам, уз поклич ЗА ДОМ СПРЕМНИ усташе су у Другом светском рату убиле, углавном клањем, спаљивањем и ударцима маљем 700.000 српских цивила у Јасеновцу, више од 40.000 у Јадовну, више од 11.000 на Гаравици код Бихаћа, 5.000 у Шипову, 3.000 у Бугојну и околини, више од 1.000 на Купрешкој висоравни, око 5.000 у Ливну, 5.500 на Шушњару, десетине хиљада на Козари….Практично нема места у Хрватској и БиХ у којем нису починили масовне покоље српске нејачи.

Додатну димензију глупости и неукусу наслова поменутог Фејсбук профила из Старог Села даје чињеница да су, борећи се против оних који су 1990. године поново почели да кличу ЗА ДОМ СПРЕМНИ и кренули да доврше усташке злочине над српским народом у Хрватској и БиХ,  јуначки  пала и два мештанина Старог Села. Веса Новаковић, неустрашиви падобранац 63. падобранске бригаде, живот је изгубио 8. априла 1992. године у ваздухопловној луци ЈНА Земуник код Задра, заједно са својим саборцем Милованом Цигановићем.

Војник на одслужењу редовног војног рока Светомир Видић из Старог Села је погинуо 25. септембра 1991. у ратној луци Лора код Сплита, тако што су они који су тих дана, кличући „за дом спремни“, по Сплиту и Хрватској, пред телевизијским камерама, давили војнике ЈНА, разнели војно пловило у којем се млади војник налазио са још четворицом војника. Ни један није преживео.

Одвратније од самог наслова јесте то што су га у коментарима испод објаве поједини острашћени и искомплексирани поборници ДС и досовске политике, којима се смисао „постојања“ на друштвеним мрежама своди на пљување по Вучићу, СНС, СРС, општинској власти у Великој Плани и свему што је на српској политичкој сцени изразито српско и национално, оценили као одличан. Мудар.

Оваквим „смешним“, а суштински кретенским насловима  и још кретенскијим коментарима релативизују се застрашујући усташки злочини, релативизује се значење смртоносног поздрава „за дом спремни“ а посредно се релативизују и стотине хиљада жртава усташких покоља.

Превелика цена за неукусни покушај „смештања“ Вучићу, СНС и локалној власти у Великој Плани.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *