ДВА КУПРЕСА И ОБА БЕЗ КОРОНЕ: На Купрешкој висоравни није забележен ни један случај заразе

Пише: Душан Марић

На Купрешкој висоравни постоје два Купреса, две истоимене општине, једна у Републици Српској, друга у Федерацији БиХ и ни у једној није забележен ни један случај заразе корона вирусом.

Купрешка висораван је тако највеће географско пространство на подручју некадашње СФРЈ на којем није било оболелих од ове контроверзне болести.

Овај податак изгледа још занимљивије кад се у виду има чињеница да су након избијања епидемије у купрешки крај похрлили бројни Купрешани који живе у другим деловима БиХ и Хрватске.

Међу мештанима, без обзира да ли су у питању Срби, муслимани или Хрвати, преовлађује уверење да је прича о опасности од корона вируса пренадувана и да се иза свега крије нека велика игра појединих великих држава и мултинационалних компанија, при чему највише њих прстом упире у Кину и САД.

А није мали број оних који на помињање корона вируса одмахују руком.

„Мој јуначе, моли се богу, какав вирус, какве глупости. Видиш ти шта су измислили, да се људи не рукују, не састају и не разговарају. Попиј по коју ракију, наједи се сланине и лука, узми да радиш као што ја радим од ране зоре до мрака и заштићен си од свих вируса. На несрећу, ми смо овде имали две сахране и даће, на свакој се окупило по стотину људи, седели смо сатима један до другог, руковали се, било је и људи из других места и нико се није заразио  “, каже Шпиро Марић из Шеменоваца, који има 84 године.

Цветана Плавшић Мачкић сматра да се зараза није проширила на чувену босанскохерцеговачку висораван због природе, висине, чистог ваздуха и отпорности људи.

„У питању су горштаци који много раде, у снази су. Чак и људи у касним осамдесетим и деведесетим годинама по цели дан су напољу и нешто раде. Цепају дрва, раде башту, косе“.

Са њом се слажу и Владе Кнежевић, Реља Крндија и Зоран Зубић, које сам затекао у кафани у Новом Селу. У којој се сваки нови посетилац обавезно редом рукује са свим гостима који су већ у кафани.

„Ко дневно попије по неколико ракија, заштићен је од сваког грипа. Само не треба претеривати. А што се поздрављања тиче, откад сам се родио рукујем се са сваким кога сретнем, руковао сам се и у време овог лудила“,  каже Кнежевић.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *