ВЕЛИКА ПЛАНА: За пет година улагања општине у пољопривреду увећана за 900 одсто!

Почеле са радом најсавременија млекара „Круна“ и нова винарија „Радовановић“, ускоро отварање велике заједничке хладњаче „ДИС“-а и „Цмане“

Издвајања општине Велика Плана за бесповратну помоћ пољопривредницима у последњих пет година повећана су за чак девет пута.

У 2015. години, у којој су одговорност за вођење ове локалне самоуправе преузели кадрови Српске напредне странке, општина је регистрованим пољопривредним газдинствима помогла са укупно 1.267.184 динара.

Године 2016. године, због враћања наслеђеног дуга општинског Фонда за пољопривреду,  забележен је пад па је пољопривредницима додељено само 139.182  динара. Следеће године за ову намену издвојено је 3.886.798 а 2017. већ 7.538.027 динара.

Прошле године за помоћ регистрованим пољопривредним газдинствима из општинског буџета издвојено је 8.933.450 динара, док је ове године планирано 11.500.000 динара, што у односу на 2015. годину представља повећање од 908 одсто.

Повећава се и износ појединачних средстава. Прошле године једно газдинство је могло добити највише 77.000, ове године ће то бити 100.000 динара.

Председник општине Игор Матковић каже да број газдинстава која конкуришу и добијају бесповратна средства не показује само све веће интересовање Плањана за ову врсту подстицаја, него и развој пољопривреде у Великој Плани. Пре пет година бесповратна средства добило је 96 газдинстава, прошле године било их је 178.

-Наведени износи се односе само на директне субвенције али то није једини начин на који помажемо развој пољопривреде, посебно мањих газдинстава и људи који тек започињу неки вид пољопривредне делатности. Општина преузима обавезу да сваком таквом, који нам се пријави, плаћа камате на кредит до 500.000 динара. Такође, успели смо да вратимо дуг нашег општинског Фонда за пољопривреду, који смо наследили а за чију отплату смо из буџета издвојили око 14 милиона динара  –  објашњава Матковић.

Он истиче да је приметна права експанзија у развоју пољопривреде на подручју општине.

-У индустријској зони Север почела је са радом најсавременија млекара компаније „Круна комерц“ из Београда, у чију изградњу је уложено око три и по милиона евра. Раније је отворена кланица пилића „Гавриловић“. „Мали подрум Радовановић“ изградио је нову винарију на 1.900 метара квадратних. У питању је инвестиција од 700.000 евра. И оно што је од посебног значаја за све пољопривредне произвођаче у нашој али и суседним општинама, посебно оне који се баве воћарством и повртарством, јесте то што компаније „ДИС“ и „Цмана“ ускоро заједнички завршавају велику хладњачу, у коју ће бити уложено више од 1.300.000 евра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *