ДАНАС ПОТПИСАН УГОВОР У ВЛАДИ: 16 милиона за обнову школе у Старом Селу, која обележава 200 година рада

Пише: Душан Марић

Влада Србије наставља са великим улагањима у Велику Плану.

Данас је у Влади Србије потписан уговор између министра за рударство и енергетику Александра Антића и председника општине Велика Плана Игора Матковића о финансирању обнове школе „Карађорђе“ у Старом Селу код Велике Плане у износу од 15.697.398 динара.

Од тог износа 10.988.178 динара обезбедиће Влада Србије, док ће општина Велика Плана у финансирању пројекта учествовати са 4.709.219 динара.

Средства ће бити искоришћена  за „повећање енергетске ефикасности“ у објекту.

-Пројектом је предвиђена замена комплетне дрвене столарије, која је у лошем стању, са ПВЦ столаријом. На објекту ће бити постављена изолација од камене вуне. Поставићемо нови котао и заменити систем за грејање. Иначе, након реконструкције ћемо прећи на грејање на гас. Пројектом је предвиђена  замена црепа и дотрајалих делова кровне конструкције – каже Александар Скачков, директор ОШ „Карађорђе“, у чијем саставу се налази подручна школа у Старом Селу.

Скачков истиче да је ово само наставак обимних радова, који се у последњих неколико година врше на обнови свих објеката у систему ОШ „Карађорђе“, која ће ове године прославити 200 година рада.

-У матичној школи у Великој Плани заменили смо столарију, урадили квалитетну изолацију и поставили нову фасаду. Радови су коштали 136.000 евра, од чега је Влада Србије учествовала са 111 хиљада евра, док је остатак новца обезбедила Општина. Додатним средствима, општина је исфинансирала замену столарије на помоћној згради, асфалтирање школског дворишта и постављање заштитне ограде до пута Плана – Паланка који пролази крај школе.

По данас потписаном уговору, радови на реновирању школе у Старом Селу морају да буде завршени у року од годину дана од потписивања уговора.

На подручној школи у Великом Орашју у току су радови на замени дела столарије и постављању фасаде на новом делу школе. У Бресју сутра почињу радови на замени столарије на једној учионици и трпезарији.

Вест да је држава одобрила средства за реконструкцију њихове школе обрадовала је мештане Старог Села.

-Школа и црква су душа сваког села. На нашу срећу, у Старом Селу се ове светиње налазе у истом дворишту. Након што обновимо школу, остаје нам да сви заједнички, Месна заједница, верници и општина обезбедимо и средства за постављање хидроизолације и обнову фасаде а пре свега за заштиту иконостаса у Цркви светог Вазнесења – каже Соња Павловић, председник МЗ Старо Село.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *