ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ: Отворено 1.000 радних места, пет фабрика, 12 производних хала, два хотела, мотел, две бензинске пумпе…

У последње четири године привреда Велике Плане бележи стални раст и све боље резултате. Отварају се нове фабрике, у постојећим се отварају нове производне хале, запослено је више од 1.000 људи.

Пре четири године, општина је у индустријској зони крај пута за Велико Орашје у власништву имала мање од хектар земљишта, што је одбијало инвеститоре. Од тада, купљено је седам хектара земљишта, за шта је из буџета издвојено 34.967.000 динара. Додатних 20.300.000 издвојено је за асфалтирање саобраћајница у индустријској зони.

На том земљишту отворена је и прва фабрика. Крајем априла почела је са радом млекара „Круна“, у чију изградњу је уложено 2.500.000 евра. Млекара ће у једној смени прерађивати  50.000 литара млека а план је да у пуном капацитету производње запошљава 100 радника.

У Индустријској зони је отворена и раније започета кланица пилића „Гавриловић“, у коју су уложена 2.000.000 евра и која запошљава 150 радника.

Захваљујући све повољнијем привредном амбијенту у Србији и Великој Плани, који граде Александар Вучић, СНС и руководство општине, војна фабрика „Морава“ је саградила три нове производне хале и значајно проширила производњу а број радника са 150 повећала на 350.

Компанија „Промек“ је у 2017. и 2019. години проширила производњу отварајући још два производна погона, па сад запошљава 80 радника.

Друга „италијанска“ компанија „Пеи ест“ је прошле године отворила нову производну халу од 3.000 метара квадратних. Број запослених у овој фабрици је са 60 у 2015. години повећан на 120. у 2019. години.

НИС је на ауто-путу Београд – Ниш, код излаза за Велику Плану, отворио нову пумпу, у чији изградњу је уложено 2.400.000 евра.

У мандату садашње републичке и локалне власти завршена је и отворена Фабрика воде у Трновчу, пројекат у који је уложено више од 10 милиона евра иностраних и српских средстава.

У проширење изворишта воде у последње четири године из општинског буџета је уложен 121 милион динара, док је држава обезбедила 174 милиона.

Решено је питање „Перкона“. Уместо рушевина препуних смећа, сад у центру града послује компанија „Maccaron mode“,  у чије објекте је уложено око 2.000.000 евра и која запошљава 250 радника. Исти случај је и са хотелом „Плана“, у чију обнову је већ уложено скоро пола милиона евра. Пре две године у центру града отворен је хотел „Вир“.

Уместо аветињски напуштене зграде, на ауто-путу Београд-Ниш код Крњева сад послује савремен мотел, у чијем ресторану, „Кафани за два дана“ и осталим објектима ради 65 радника. У граду су отворена три нова престижна ресторана.

Обновљен је и рад старе млекаре „Плана“, која запошљава двадесетак радника. Толико радника запошљава и компанија „Еуромет“, која је пре две године купила и обновила производњу радијатора у некадашњој „Елми“ а почела је и са производњом електро ормара.

Значајна вест, посебно за становнике северног дела општине, јесте да је поред Цариградског друма у Милошевцу формирана нова индустријска зона, у којој је компанија „Цмана“ већ подигла савремену фарму пилића. Иста компанија, у партнерству са компанијом „ДИС“, приводи крају радове на изградњи модерне хладњаче, која ће имати огроман значај за пословање и сигурност произвођача воћа и поврћа у Плани и околини. Вредност пројекта је 1.300.000 динара.

Компанија „Мали подрум Радовановић“ је ове године отворила нову винарију, површине 1.900 метара, у коју је уложила 700.000 евра.

-Реално, тешко је да привреда општине и у следеће четири године може да понови овакве резултате али ако тим са којим водим општину и СНС на изборима 21. јуна поново добије поверење грађана, у шта чврсто верујем, наставићемо са стварањем услова за отварање нових производних погона и радних места. Циљ нам је да запослимо још неколико стотина људи. С обзиром на стање привреде у нашој општини и чињеницу да се на осам километара од Плане гради корејанска фабрика, која ће запослити 700 људи, међу којима ће свакако знатан број чинити и Плањани, не сумњам да ћемо успети – каже председник општине Игор Матковић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *