Почела обнова болнице у Смедеревској Паланци: Гради се нових 8.500 квадрата, пројекат вредан три милијарде финансира Влада Србије

Пише: Душан Марић

Јуче су у Смедеревској Паланци почели радови на потпуној обнови и проширењу болнице „Стефан Високи“ у Смедеревској Паланци здравствене установе у којој се лече пацијенти из Смедеревске Паланке и Велике Плане.

У присуству функционера ове две општине, на челу са председником Смедеревске Паланке Николом Вученом и Велике Плане Игором Матковићем, радове је званично отворио министар здравља у Влади Србије Златибор Лончар.

Планирано је да радови трају три године а средства у износу од око три милијарде динара, обезбедила је Влада Србије.

У року од само десетак дана ово је друга велика инвестиција у Смедеревској Паланци и Великој Плани чија се вредност мери десетинама милиона евра..

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић је 27. маја отворио радове на изградњи фабрике  „Кјунгшин кејбл“,  у коју ће бити уложено око 25 милиона евра и која ће запошљавати око 700 радника.

Министар Лончар је изјавио да је ово само наставак улагања државе у болницу у Смедеревској Паланци, у чије опремање је у последње две-три године уложено више од 100 милиона динаре. Пре свега за куповину савремених апарата. На рад у овој установи је примљено 160 нових лекара и других медицинских радника, 25 лекара упућено је на специјализацију, што је више него у претходних 14 година.

Директор болнице „Стефан Високи“ Никола Ристић истиче да ће се радови одвијати у три фазе.

-Болница неће бити само реконструисана, већ и проширена за 8.500.0 метара квадратних. У првој фази скида се кров и дозиђује још један спрат, мења се комплетна столарија, ради се фасада и низ других радова. У другој фази руши се мање крило зграде и подиже нови блок, у којем ће бити смештен хируршки блок са интензивном негом. У трећој и последњој фази врши се реконструкција унутрашњости постојеће главне зграде болнице, као и изградња хелиодрома, који ће омогућити лакши и бржи транспорт тешких болесника.

Председник општине Никола Вучен је рекао да се Смедеревска Паланка налази на путу брзог опоравка, из тешког стања у којем се налазила две деценије.

-Све је почело 9. марта прошле године кад је Плану и Паланку посетио председник Вучић. Обећао је обнову пута до Плане, отварање једне велике фабрике и реконструкцију болнице. Прво обећање је испуњено, корејанска фабрика се увелико гради а ево дочекали смо и почетак радова на болници. Раније владе и министри су само обећавали а ова влада и министар Лончар не само што су одобрили средства за обнову болнице, већ и за њено значајно проширење.

Живан Ђуришић, народни посланик у Скупштини Србије, наглашава да ће обнова болнице имати огроман значај и за суседну Велику Плану.

-Не само из разлога што је то заједничка установа наше две општине, већ што ће њена обнова, проширење, планирано опремање и отварање нових радних места омогућити бољу здравствену заштиту и омогућити значајно запошљавање и кадрова из Велике Плане. Као и у корејанској фабрици, која се гради на само осам километара од центра Плане. Ове две инвестиције су најбољи доказ колико је Србија напредовала и ојачала своју економију под влашћу Александра Вучића и Српске напредне странке.

Болница „Стефан Високи“ има више од 650 запослених.

Отварању радова присуствовали су и представници амбасаде Јужне Кореје и компаније „Кјунгшин кејбл“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *