ОБНОВЉЕН ДОМ ЗДРАВЉА И ШЕСТ СЕОСКИХ АМБУЛАНТИ: Општина купила шест возила, вратила дуг од 20 милиона, даје 18 плата „приде“

Пише: Душан Марић

Није претерано рећи да је садашње руководство општине Велика Плана било широке руке према локалном дому здравља „Милан Бане Ђорђевић“.

Реновирана је зграда Дома здравља у Великој Плани, реновирано је шест сеоских амбуланти, поклоњено је шест возила, исплаћено је огромно затечено дуговање према њеним радницима а у овом тренутку скоро 10 одсто запослених у Дому здравља, установи коју иначе финансира Републички фонд здравственог осигурања, плату прима из општинског буџета – тако би телеграфски изгледао преглед онога што је локална самоуправа у протекле четири године учинила да би својој здравственој установи олакшала рад.

-У Србији домове здравља финансира држава. Међутим да би побољшали квалитет здравствене заштите али и да би што већем броју наших суграђана који су се професионално определили за рад у здравству то и омогућили, ми од 2015. године, кад смо преузели одговорност за вођење општине, додатно финансирамо плате једног броја запослених. У овом тренутку то је 18 медицинских сестара, техничара, возача и другог особља – каже Велибор Станојловић, одборник у Скупштини општине и кандидат СНС за народног посланика.

За финансирање поменутих 18 медицинских радника и осталог особља Општина месечно издваја око 1.100.000 динара.

Пре годину и по дана завршени су радови на делимичној обнови ове здравствене установе, у циљу смањења трошкова за грејање. Уграђена је нова ПВЦ столарија, око зграде је постављена изолација од камене вуне а објекат хитне помоћи је реновиран. Крајем маја саобраћајница испред ове здравствене установе пресвучена је новим асфалтом.

Новац за реновирање објекта, у износу од 12.915.598 динара, обезбедила је Влада Србије, док је обнова дворишне саобраћајнице финансирана из општинског буџета.

За мање од четири године, Општина је Дому здравља купила чак шест возила. Међу њима и два санитетска возила: комби за превоз пацијената који болују од бубрежних болести на дијализу, плаћен 40.000 евра (прво возило те врсте које је плањанска здравствена установа добила на поклон од своје општине у последњих 60 година) и, пре два месеца, санитетско возило за службу хитне помоћи, које је плаћено 48.000 евра.

Дом здравља је од локалне самоуправе на поклон добио и четири путничка аутомобила, од чега по један за патронажну службу и службу кућног лечења.

-Без ове помоћи општине наш возни парк би стао. Рецимо, возила које су користиле патронажна служба и служба кућног лечења била су потпуно дотрајала, на граници употребљивости. Општина нам је купила и дефибрилатор, ЕКГ апарат за службу хитне помоћи и магнет за физикалну терапију – истиче директор Дома здравља др Слађана Јанковић.

Обновљене су амбуланте у шест села: Лозовику, Доњој Ливадици, Великом Орашју, Марковцу, Милошевцу и Трновчу. Поједине од ових амбуланти су први пут од отварања, пре више деценија, напокон прикључене на градски водовод.

О опредељењу Општине Велика Плана да улаже у здравствену заштиту говори и податак да је једно путничко возило поклоњено и болници „Стефан Високи“ у суседној Смедеревској Паланци, док је општинској организацији Црвеног крста у Великој Плани купљен нов комби, који је плаћен 1.100.000 динара.

-Куповали смо и, у оквиру својих могућности, куповати све што треба, јер нам је стало да наши лекари и медицинске сестре имају што боље услове за рад. Међутим, неким стварима нисмо задовољни. Здравствена заштита мора бити још приступачнија грађанима. Например, не могу да прихватим да у највећим селима у општини  уопште немамо педијатријску службу. Наш став је да бар у Марковцу и Лозовику, највећим селима на два краја општине, неколико дана седмично раде дечији лекари – каже председник општине Игор Матковић.

У међувремену локална самоуправа је измирила и дуг од око 20 милиона динара, који је Дом здравља имао према својим радницима.

-Избегавам да помињем рад наших претходника али не могу да не кажем да смо, након преузимања власти, у Дому здравља затекли праву заврзламу. Радни статус неких радника годинама није био правно регулисан, нису им исплаћиване плате, вођени су судски спорови. Само по основзу неисплаћених плата и неисплаћених стимулација за посебне услове рада, радницима је дуговано око 20 милиона динара. Дуг је платила општина а решили смо и радноправни статус тих људи – истиче Матковић.

Влада Србије је прошле године дала сагласност на пројекат проширења и реконструкције  плањанског Дома здравља, чија је вредност 3.850.000 евра.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *