РЕНОВИРАНИ БИБЛИОТЕКА, ПОЗОРИШТЕ, ДОМ ОМЛАДИНЕ И ГРАДСКА КУЋА: Нови изглед добило и 11 сеоских домова културе

У мандату садашње општинске власти, коју предводи СНС, општина Велика Плана, уз помоћ Владе Србије, је реновирала чак 15 градских установа културе и сеоских домова културе а из буџета локалне самоуправе у протекле четири године финансијски је подржан рад 12 културно уметничких друштава.

Вероватно је мало општина у Србији које се могу похвалити да имају такву мрежу домова културе и културно-уметничких друштава а камоли да новац из буџета у толикој мери улажу у њихову обнову и активности.

Свакако највећи и најзначајнији пројекат је реновирање Градске библиотеке „Радоје Домановић“, у које је уложено 15.741.255 динара. За тај износ, који је многима изгледао претерано висок, замењен је кров, постављена изолација, замењена столарија и стаклени светларници а простор испред ове установе културе у Косовској улици је поплочан.

Само педесетак метара од библиотеке, налази се Дом омладине, својеврсно култно место плањанске културе и друштвено-политичког живота, у којем су одржане стотине политичких и културних трибина, ликовних изложби и промоција а већ деценијама под кровом те установе одржавају се седнице Скупштине општине.

Претресен је кров, замењена столарија, урађени под и санитрани чвор у делу објекта а у време ванредног стања реновиране су и знатно проширене просторије у Дому омладине које су уступљене на коришћење музичкој школи „Божидар Трудић“.

На најважнијој установи културе у Великој Плани, Центру за културу „Масука“, у којем ради и истоимено позориште, једно од најбољих аматерских позоришта у Србији, постављене су изолација од камене вуне и нова фасада а замењена је и столарија. У то је уложено 10.669.486 динара републичких и општинских пара.

Улагањем 10.200.000 динара, оронула „Вила Клефиш“, у којој је деценијама била смештена плањанска Станица полиције, претворена је у Градску кућу, са свечаном салом за венчања, пријем делегација које долазе у општину и друге свечаности.

Поред четири наведене градске куће културе, у већем или мањем обиму, реновирано је и 11 сеоских домова културе. На већини њих, замењен је или обновљен кров, дрвена врата и прозори замењени су ПВЦ столаријом, урађена је нова фасада а у појединим зградама су реновиране и унутрашњне просторије. Например, пре неколико дана у Лозовику су свечано отворене у потпуности реновиране просторије КУД „Радица Ранковић“ и сеоска библиотека а раније су обновљене просторије у којима се налазе просторије месне заједнице.

Осим Лозовика, реновирани су домови културе у Бугарији, Старом Селу, Милошевцу, Доњој Ливадици, Марковцу, Новом Селу, Бресју, Великом Орашју, Ракинцу и Трновчу.

Општина помаже и рад 12 културно-уметничких друштава. Средства за њихов рад су за четири године са 2.858.000 повећана на 4.000.000 динара.

У прошлој години Општина је са шест милиона динара помогла рад укупно 55 удружења грађана.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *