ИЗМЕЂУ ПЛАНЕ И ПАЛАНКЕ УБРЗАНО НИЧЕ МОЋНА ФАБРИКА: Коштаће 25 милиона евра и запошљавати 700 људи

Десет километара од центра Велике Плане, у атару села Бресје, на катастарској граници између општине Велика Плана и општине Смедеревска Паланка, убрзано ниче нова фабрика.

У питању је фабрика компаније Кјугшин кејбл, инвеститора из Јужне Кореје, која ће производити електричне делове за аутомобиле и, како је најављено, запошљавати 700 радника.

Кад је председник Србије Александар Вучић 27. маја ове године посетио Губераш, локацију на којој се фабрика гради и озваничио почетак радова на њеној изградњи, многи су били скептични да је у питању још једно предизборно закопавање камена темељца, каквих се Србија у протекле две деценије нагледала и да ће на камену темељцу све и остати. Не само у редовима опозиције, већ и међу онима који нису страначки сврстани и који прилике у Србији објективно сагледавају и коментаришу.

– Овде сада видите ливаду али за само шест месеци овде ће нићи велелепна фабрика у којој ће радити 700 радника, од које ће живети 700 породица и од које ће користи имати и Паланка и Велика Плана, Азања, Кусадак, Рача… сва околна места – рекао је том приликом председник Србије.

На друштвеним мрежама и опозиционим порталима ову његову изјаву пропратили су и овакви коментари: „биће то Потемкиново село радикала из Бугојна“, „ко ће да се клади у овцу да ће и за шест месеци по ливади да пасу овце“, „фабрика ће бити невидљива, као онај амерички авион, моћи ће да је виде само напредњаци, у својој машти“, „па нисмо ми идиоти да поверујемо у овакве лажи, три седмице уочи избора“, „баш се случајно потрефило да фабрику почињу градити уочи избора, неће од тога бити ништа, уместо фабрике тамо ће остати само она позорница са које је Вучић говорио“…

Две недеље касније ливаде више нема. Уместо ње налази се огромно градилиште. Конструкција будуће фабрике се већ може наслутити. И својом величином, а простире се на око 20.000 метара квадратних, оставља снажан утисак на посматрача.

– Пре шест месеци добили смо потпуно реконструисан пут између Паланке и Плане. За шест месеци поред тог пута, на граници две општине, што има велику симболику, биће изграђена једна од најачих фабрика у овом делу Србије. Која не само што ће у економском смислу препородити Паланку и Плану, него ће још више приближити и повезати наше две општине. А сетите се омаловажавајућих и поспрдних коментара опозиције, кад је председник Вучић 9. марта прошле године посетио наше општине и обећао реконструкцију пута и једну велику фабрику – каже Никола Вучен, председник општине Смедеревска Паланка.

Власници компаније која гради фабрику најавили су да ће у њену изградњу и опремање уложити 25 милиона евра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *