У НЕДЕЉУ СУ ИЗБОРИ: Ево зашто грађани добијају по два, три или четири позива за гласање

Пише: Душан Марић

Ових дана већина грађана Србије је добила два, један број три а у Војводини чак четири позива за гласање за изборе који су заказани за 21. јун, са обавештењем где гласају и под којим редним бројем се налазе на бирачком списку. То код многих, чак и добронамерних људи, изазива забуну.

Посебно их збуњује што се на тим обавештењима не налазе под истим редним бројем.

Дежурне опозиционе трачаре су то искористиле да на својим порталима и на друштвеним мрежама дигну велику ларму, вриштећи да су ова обавештења доказ да су у питању некакве закулисне радње власти и да се спрема изборна крађа. И да је то разлог због којег изборе треба бојкотовати.

А уствари, све је логично, по закону и потпуно исто као што је било и уочи прошлих или било којих избора у Србији у последње две деценије.

Ево о чему се ради. У недељу се истовремено одржавају избори за народне посланике у Скупштини Србије, избори за одборнике у скупштинама општина, избори за одборнике у скупштинама градова а у Војводини и избори за народне посланике у покрајинском парламенту.

За сваке од тих избора шаље се различито обавештење. Зато што за сваке изборе постоји различит бирачки списак. На којем се једно лице углавном налази уписано под различитим редним бројем.

То је последица чињенице да сви грађани који живе на територији неке општине могу да гласају на изборима за народне посланике али не могу сви да гласају на изборима за одборнике у „својој“ општини.

Углавном су у питању расељена лица са Косова и Метохије, која имају личне карте у којима је као њихово пребивалиште уписано неко место у окупираној српској покрајини. И који своје бирачко право остварују на изборима у Пећи, Косовској Митровици, Истоку, Призрену или већ где су пријављени. Примера ради, у Великој Плани има око 300 расељених лица из јужне покрајине. Којих нема на бирачком списку за избор одборника у Скупштини општине Велика Плана.

Због тога на бирачком списку за републичке изборе има 36.549 а на бирачком списку за општинске изборе 36.242 имена.

С обзиром да су бирачки спискови направљени по азбучном реду а на бирачком списку за општинске изборе се налази 307 лица мање него на бирачком списку за републичке изборе, јасно је да је на бирачком списку за општинске изборе дошло до померања свих осталих бирача за одређени број места напред.

Исти је случај и у другим општинама и градовима.

Уосталом, на сваком обавештењу пише да ли се оно односи на општинске, градске, покрајинске или републичке изборе. За оне који хоће да читају и размишљају.

Наравно, опозиционе трачаре, баба Роске и гутачи пламена то знају али покушавају да муте воду.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *