САОБРАЋАЈ ЋЕ БИТИ ПУШТЕН 7. АВГУСТА: Приводи се крају реконструкција пута Марковац – Свилајнац

Пише: Душан Марић

Радови на потпуној реконструкцији пута између Свилајнца и Марковца, који ресавски крај повезује са ауто-путем Београд-Ниш и Коридором 10 приводе се крају.

-План је да пут за сабраћај отворимо 7. августа а три дана касније надзорни орган ће  извршити контролу да ли су радови изведени како је предвиђено уговором – каже дипл. инг. Михајло Марковић, директор пројекта.

Саобраћајница је проширена на девет метара а постављање новог коловоза, који је широк шест и по метара, биће завршено следеће седмице.

-Од Свилајнца до Мораве, пут је одавно завршен. Од Мораве према Великој Плани нови коловоз још није постављен само на мосту преко Раче и преко два шира пропуста за воду, што је укупно мање од километар укупне дужине пута. Пропусте бетонирамо управо данас а ових дана биће завршен и коловоз преко моста. Онда нам преостаје најлакши и најлепши део посла – постављање хоризонталне и вертикалне саобраћајне сигнализације.

Због радова пут је већ месец дана затворен за саобраћај, па Свилајчани најближу везу са ауто-путем Београд-Ниш имају преко Жабара и Велике Плане.

Радови на реконструкцији саобраћајнице која има велики значај не само за Свилајнац  већ и Деспотовац и Велику Плану, почели су у новембру прошле године. Очекивало се да ће бити завршени до краја јуна али се испоставило да је обим радова много већи него што је било планирано.

-Основа пута је била у много горем стању, него што то пише у папирима, што је изискивало непланиране радове. А објективно, радове је успорила и ова ванредна ситуација у којој живимо због избијања короне. Као и обилне кише, због којих смо у више наврата морали да прекидамо поједине радове – објашњава Марковић.

Радове чија је вредност 200 милиона динара финансира Влада Србије. Држава је новац обезбедила из кредита добијеног од Светске банке, Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *