ВЕЛИКА ПЛАНА: Општина обележила годишњицу смрти краља Петра првог

 

Данас је у Великој Плани обележена годишњица смрти краља Петра првог.

Делегација Општине Велика Плана, коју је предводио председник Игор Матковић, положила је венац на споменик бившем краљу, који је подигнут у улици која носи име овог владара.

Осим Матковића, у делегацији су били помоћници председника општине Бранко Опачић и Душан Марић, Живан Ђуришић, који је у два мандата био посланик Велике Плане у Скупштини Србије и Драган Божиловић, директор Градске топлане.

Петар Карађорђевић је био Карађорђев унук и трећи син Персиде и кнеза Александра Карађорђевића, који је био присиљен да абдицира након Светоандрејске скупштине. Петар је са породицом живео у иностранству.

Борио се у француској војсци у Француско-пруском рату. Придружио се као добровољац под псеудонимом Петар Мркоњић у Босанскохерцеговачком устанку против Османског царства.Оженио се 1883. године црногорском принцезом Зорком, кћерком кнеза Николе. Са њом је имао петоро деце, укључујући и наследника Александра. Након смрти оца 1885, Петар је постао глава династије Карађорђевић. После Мајског преврата и убиства краља Александра Обреновића 1903, изабран је за краља Србије.

Као краљ залагао се за уставно уређење земље и био је познат по својој либералној политици.
Краљ Петар је био врховни командант српске војске у Балканским ратовима. Због старости је 24. јуна 1914. пренео краљевска овлашћења на свог сина, престолонаследника Александра. У Првом светском рату повлачио се са војском преко Албаније. Пошто је био краљ Србије током периода великих српских војних успеха, у српском народу остао је запамћен као краљ Петар Ослободилац (такође познат и као Стари краљ).
Стварањем Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца 1. децембра 1918. постао је краљ Срба, Хрвата и Словенаца, што је остао до своје смрти 16. августа 1921.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *