КОРЕАНСКА ФАБРИКА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ ПОЧЕЋЕ СА РАДОМ ПРЕ РОКА: У старту ће запослити 700 радника

Пише: Душан Марић

Радови на изградњи фабрике компаније „Кјугшин кејбл“, инвеститора из Јужне Кореје, у између Смедеревске Паланке и Велике Плане, која ће производити електричне делове за аутомобиле почеће са радом пре рока.

-Било је планирано да фабрика почне са производњом у августу следеће године али, како сад стоје ствари, то би се могло догодити већ крајем фебруара или почетком марта – каже Никола Вучен, председник општине Смедеревска Паланка.

Кад је председник Србије Александар Вучић 27. маја ове године посетио Губераш, локацију на којој се фабрика гради и озваничио почетак радова на њеној изградњи, многи су били скептични да је у питању још једно предизборно закопавање камена темељца, каквих се Србија у протекле две деценије нагледала и да ће на камену темељцу све и остати.

Не само у редовима опозиције, већ и међу онима који нису страначки сврстани и који прилике у Србији објективно сагледавају и коментаришу.

Посебно је „боло очи“ што је изградња фабрике најављена мање од месец дана пре избора.

– Овде сада видите ливаду али за само шест месеци овде ће нићи велелепна фабрика у којој ће радити 700 радника, од које ће живети 700 породица и од које ће користи имати и Паланка и Велика Плана, Азања, Кусадак, Рача… сва околна места – рекао је том приликом председник Србије.

Овде где сад видите ливаду и за шест месеци биће ливада а фабрика и обећана радна места постојаће само у главама маштовитих напредњака који верују у овакве успаванке, био је један од бројних подсмешљивих коментара објављених на друштвеним мрежама.

Од тад је прошло мање од четири месеца а радови на завршетку фабрике, која се простире на 20.000 метара квадратних, приводе се крају.

Фабричке хале и други помоћни објекти су завршени а у току су завршни радови радови постављању инсталација и радови на изградњи и асфалтирању саобраћајница унутар фабричког груга.

 

-Имамо чврсте гаранције извођача радова али и наших партнера из Кореје да  ће сви грађевински радови бити завршени до краја октобра. Након тога почиње фаза монтирања машина и производних трака – наставља Вучен.

Власници компаније која гради фабрику најавили су да ће у њену изградњу и опремање уложити 25 милиона евра.

Планирано је да фабрика у првој фази запошљава 700 а кад проради пуним капацитетом 1.000 радника.

-Ова фабрика је нада не само за стотине Паланчана и Плањана који траже посао, већ и за буџет општине Смедеревска Паланка, јер ће се значајно повећати приходи од пореза на плате – истиче Никола Вучен.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *