ПРВИ ПУТ ПОСЛЕ 80 ГОДИНА: Велика Плана ће званично обележити годишњицу ослобођења у Првом светском рату

ОПШТИНА ИСПРАВЉА ВЕЛИКУ ИСТОРИЈСКУ НЕПРАВДУ

Пише: Душан Марић

Општина Велика Плана ће 28. октобра званично обележити годишњицу ослобођења у Првом светском рату.

Биће то први пут после 80 година да ова поморавска општина обележава годишњицу ослобођења у Великом рату.

Последњи пут овај значајан датум званично је обележен 1940. године. У следеће четири године Велика Плана је била под немачком и аустро-угарском окупацијом а од октобра 1944. године власт у општини су преузели комунисти који су углавном обележавали датуме који су били значајни за партизански покрет, комунизам и социјалистичку идеју.

Изузетно богат програм обележавања одржаће се у два дана, на шест различитих локација.

У уторак 27. октобра у Дому културе у Старом Селу, са  почетком у 19 часова, биће одржано поетско-филмско вече.

У среду 28. октобра у 8 часова у порти Цркве светих апостола Петра и Павла у Лозовику биће служен парастос, након чега ће делегација општине положити цвеће код спомен обележја које се налази на Спомен дому у највећем плањанском селу.

Два сата касније, у Милошевцу, делегација општине положиће цвеће на споменик борцима палим у Првом балканском рату,  Другом балканском рату, Првом светском рату, Другом светском рату и одбрамбено-отаџбинским ратовима који су вођени од 1991. до 1999. године.

Полагање венаца на споменик Краљу Петру Првом у Великој Плани на програму је у 11 часова.

У подне је планиран парастос погинулим ратницима у Цркви рождества пресвете Богородице у Марковцу, након чега ће делегација општине положити венац на спомен обележје јунацима палим у два балканска и Првом светском рату, који се налази у центру Марковца.

Програм се завршава у Центру за културу Масука, где ће са почетком у 19 часова  глумци Народног позоришта из Ниша одиграти представу  Васкрс на Моглену.

У два балканска и Првом светском рату из општине Велика Плана страдала су 3.444 официра, подофицира и војника.

Српска војска је у Велику Плану ушла 27. октобра 1918. године у поподневним часовима а након борби које су следећег јутра вођене на реци Јасеници окупаторска војска је наставила одступање према Београду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *