ОДАТА ПОЧАСТ ЈУНАЧКИМ ПРЕЦИМА: Старо Село код Велике Плане обележило 102 године од ослобођења у Великом рату

У Великој Плани је почело обележавање 102. годишњице ослобођења ове општине у Првом светском рату,  28. октобра 1918. године.

Данас је делегација општине, коју је предводио заменик председника општине Марко Шућур, положила венац на споменик српским војницима из Старог Села, некадашњег Аџибеговца, који су страдали у Првом балканском, Другом балканском и Првом светском рату. Споменик се налази у порти Цркве светог вазнесења Христовог.

Поред заменика председника општине, у делегацији која је положила цвеће још су били  Соња Павловић, председник Савета МЗ Старо Село и Југослав Тодоровић, директор Дома културе у Старом Селу.

Старо Село је ослобођено у поподневним сатима 27. октобра 1918. године, кад је у њега , из правца Марковца, ушао одред под командом мајора Душана Додића.

Цвеће на споменик положила је и делегација Месне заједнице Старо Село.

Свечаности је присуствовала и делегација Покрета обнове Краљевине Србије, коју је предводила одборник у Скупштини општине Јулијана Милић Павловић.  Мушки чланови делегације ове странке били су обучени у униформе Војске Краљевине Србије.

Својим присуством овај догађај увеличали су месни свештеник Слободан Аврамовић и најпознатији хроничар историје великоплањанског краја професор Дарко Ивановић.

Ово је први пут после 1940. године да општина Велика Плана званично обележава своје ослобађење у Првом светском рату.

-Овим чином исправљамо велику историјску неправду, према јунацима који су страдали за слободу Србије. У питању је 3.444 официра, подофицира и војника Војске Краљевине Србије. Цела једна бригада, цело једно село. Из Старог Села страдало је 378 ратника. Поносан сам што сам део општинског руководства које је схватило да је ћутање о страдању и подвизима српског народа у два балканска и Првом светском рату грех и срамота. Тим пре ако се има у виду чињеница да се ослобађање општине у Другом светском рату редовно обележава  – рекао је председник Скупштине општине Душан Марић.

Председник општине Игор Матковић је истакао да је општина последњих година издвајала значајна средства за рад  удружења грађана која се баве чувањем традиција балканских ратова и Великог рата. Та удружења су свако на свој начин обележавала значајне догађаје из наше историје са почетка 20. века а сад је општинско руководство заузело став да обележавање годишњице ослобођења у Првом светском рату преузме општина.

-До сад смо обележавали само годишњицу ослобођења у Другом, сад ћемо и годишњицу ослобађења у Првом с ветском рату. Са истом пажњом и поштовањем. Захвални прецима из оба рата који су за слободу нашег народа и  отаџбине дали највише што су имали: свој живот и срећу своје породице.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *