ПРВИ ПУТ ПОСЛЕ 80 ГОДИНА: Велика Плана прославила годишњицу ослобођења у Великом рату

Општина Велика Плана данас, низом свечаности, обележава 102.  годишњицу  ослобођења у Првом светском рату 28. октобра 1918. године.

Ово је први пут после 80 година да ова општина, на тромеђи Поморавља, Подунавља и Шумадије, званично обележава годишњицу стицања слободе у Великом рату. Последњи пут 28. октобар је прослављен 1940. године.

Делегације локалне самоуправе, које су предводили председник општине Игор Матковић и председник Скупштине општине Душан Марић, данас су положиле венце на спомен обележја борцима погинулим у Првом балканском рату, Другом балканском рату и Првом светском рату у Лозовику, Милошевцу, Великој Плани, Марковцу и Доњој Ливадици.

У Цркви светих апостола Петра и Павла у Лозовику свештеници СПЦ служили су парастос погинулим јунацима са Мачковог камена, Солунског фронта и бројних других места на којима се крвљу и животима плаћала слобода српског народа и Краљевине Србије.

О каквим се биткама и страдањима ради довољно говори податак да су у ратовима од 1912. до 1918. из насеља која сад припадају општини Велика Плана погинула и на други начин страдала 3.444 официира, подофицира и војника Војске Краљевине Србије.

Јуче је делегација општине положила цвеће и на споменик палим борцима који се налази у порти Црткве светог вазнесења Христовог у Старом Селу.

Председник Скупштине општине Велика Плана је истакао да је досадашњим односом према данима у којима је ова општина дочекивала слободу чињена велика историјска неправда и да је поносан што, заједно са својим сарадницима, учествује у њеном исправљању.

-Од Другог светског рата наша општина редовно слави дан ослобођења у том рату 10. октобар.  И то је лепа традиција, коју не треба прекидати. Међутим,  дан ослобођења у Великом рату је заборављен, маргинализован. Као да није било ни рата, ни окупације, ни страдања које је било много веће  него у Другом светском рату – рекао је Марић.

А о каквој неправди се ради види се из два следећа податка. У Другом светском рату Плану је ослободила Црвена армија, без учешћа партизана, док су у Првом светском рату у Велику Плану први ушли српки војници, из одреда којим је командовао мајор Душан Додић.

 

 

 

 

 

 

 

Након пробоја Солунског фронта српска, војска је незадрживим јуришем ослобађала поробљену отаџбину и хитала према Београду. Долином Мораве продирала је Прва српска армија под командом војводе Петра Бојовића, праћена француском коњицом, којом је командовао генерал Шарл Траније.

Ударну снагу Прве армије чинила је Коњичка дивизија, која је 26. октобра, око пола девет ујутро заузела Деспотовац и наставила да гони непријатеља према Свилајнцу. Долином Мораве напредовале су и Дунавска и Моравка дивизија.

Простор од Деспотовца до Крагујевца бранили су 11. немачка амија, Алпски корпус и 30. дивизија аустро-угарске војске.

Свилајнац је ослобођен 27. октобра. У град су ушле српска и француска коњица.

Средња колона српске војске која је 27. октобра око шест сати ујутро кренула из Брзана, а у којој су главнину чиниле јединице Дунавске дивизије, око 10 часова је избила на ивицу Марковца.

Око 14 часова одред под командом мајора Душана Додића заузео је Старо Село (Аџибеговац) а предвече је ушао у Велику Плану, где је и преноћио, у рејону железничке станице.

До прве веће битке на подручју Велике Плане дошло је 28. октобра, око седам ујутро, када су јаке непријатељске снаге код Великог Орашја, са лееве обале Јасенице, жестоком ватром дочекале средњу колону Коњичке дивизије. Непријатељ је са Јасенице одступио следећег дана, 29. октобра, у четири сата ујутро.

Највише страдалих војника у ратовима од 1912. до 1918. са територије данашње општине Велика Плана било је из Лозовика, чак 473.  Али су и остала насеља дала огромне жртв е.

Старо Село 378, Велика Плана 374, Милошевац 357,  Крњево 346,  Велико Орашје и Крушево 283, Доњa Ливадицa 280 , Марковaц 276, Ракинaaц и Купусинa 193, Радовањe 143,

Трновчe 137 и Ново Селo 131  пали официр, подофицир и војник.

Председник општине Игор Матковић је истакао да је општина последњих година издвајала значајна средства за рад  удружења грађана која се баве чувањем традиција балканских ратова и Великог рата. Та удружења су, свако на свој начин, обележавала значајне догађаје из наше историје са почетка 20. века а сад је општинско руководство заузело став да обележавање годишњице ослобођења у Првом светском рату преузме општина.

-До сад смо обележавали само годишњицу ослобођења у Другом, од ове године ћемо и годишњицу ослобађења у Првом с ветском рату. Са истом пажњом и поштовањем. Захвални прецима из оба рата који су за слободу нашег народа и  отаџбине дали највише што су имали: свој живот и срећу своје породице.

Цвеће на споменике палим борцима из Великог рата положиле су и делегације месних заједница Лозовик, Милошевац и Старо Село, Удружење потомака ратника из ратова од 1912. до 1918. из Милошевца и делегација Покрета обнове Краљевине Србије.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *