УДАРНИЧКИ РАД У КОВИД АМБУЛАНТИ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ: Данас је само један лекар прегледао 84 пацијената

Душан Марић

Лекари у Великој Плани који су ангажовани у ковид амбуланти Дома здравља „Милан Ђорђевић“ у просеку дневно прегледају више од 45 пацијената а било је дана кад су поједини доктори прегледали и по 70-80 пацијената.

-У понедељак смо имали више од 200 прегледа и 60 позитивних. У последње време у просеку обављамо око 150 прегледа а број заражених се мења. Једно време се била усталила бројка од 25-30 оболелих, сада је то између 40 и 60 дневно – каже др Марко Маринковић.

Директор Дома здравља Слађана Јанковић истиче да су у ковид амбуланти ангажоване четири екипе, коју чине по један лекар и медицинска сестра. Од тога су три екипе стално на располагању пацијентима, док једна одмара. Радни дан једне екипе траје 12 часова, од осам ујутро до осам увече. Следећег дана су слободни, а трећег дана раде од 10 преподне до 22 сата. И тако у круг.

-Увек остајемо дуже. Кад радимо до 20 обично последњег пацијента прегледамо око 21.30 па и касније. Све су ово наше комшије, познаници и нама је незгодно, посебно кад их видимо уморне и забринуте, рећи им да дођу сутра. Посебно што има случајева где се болест развија брзо и почетак лечења не трпи никакво одлагање – каже медицинска сестра Бојана Милошевић.

Кад сам вечерас у 20 сати посетио амбуланту на преглед је чекало још 25 пацијената а доктор Маринковић је прегледао свог 81 пацијента. Он у ковид амбуланти ради од њеног оснивања, по интерној евиденцији коју води прегледао је 2.700 пацијената али је успео да избегне заразу.

-Код куће гледам да се храним здраво, посебно воћем које је богато витаминима Ц и Е. Вештачки направљене витамине не користим. Овде не скидам маску и рукавице, често перем руке и настојим да будем добро расположен. Умор и повремено нерасположење терам мишљу да радим хуман посао и помажем људима у невољи – објашњава овај млади лекар.

Његов колега и саборац од почетка рада ковид амбуланте Дарко Стаменковић није те среће, оболео је пре два дана. Укупно, међу запосленима у Дому здравља до сад је заражено њих двадесеторо. Сваки десети запослени.

-Занимљиво је да је више оболелих у рачуноводству, где је вирус поврђен код четири радника него у лабараторији, у којој је троје оболелих. Очигледно, епидемија се захуктава, случајеви тешких упала плућа су све учесталији,  тек нас очекују искушења. Од сутра ћу у ковид амбуланту распоредити још једног лекара – каже др Јанковић.

Инсистира да наведемо имена и осталих „ратника, са прве линије фронта борбе против короне, јер ово јесте рат“.

Лекари Лидија Миловановић, Виолета Милисављевић, Ивана Гавриловић и Ивана Милошевић. Медицинске сестре Ивана Антић, Сандра Ћирковић, Марина Бојовић, Ирена Богдановић и Сузана Митић. Лаборант Александар Ибрахимовић са својим колегиницама.

-Велику захвалност за напор који улажу и помоћ коју ми пружају дугујем начелнику опште медицине Слађани Јефтић и осталим лекарима, али и радницима на рентгену, техничарима, спремачицама. Сви они месецима раде и живе у ванредном стању и врло мало времена имају за породицу и приватни живот.

Сандра Ћирковић, као и остале медицинске сестре, има бескрајно стрпљење према пацијентима. А то у ситуацији кад људи на преглед чекају по више сати, у атмосфери набијеној неизвесношћу, страхом и нервозом,  није лако. Каже да мало мисли о ризику којем је изложена  јер од посла не стигне да „дигне главу“ а камоли да страхује да ли ће се разболети.

-Моје је да се, колико могу, придржавам мера а све остало је у божијим рукама.

Директор плањанске установе каже да је од пре неколико дана рад ковид амбуланте подигнут на један виши организациони ниво, што олакшава медицинском особљу али и пацијентима.

-Интерно оделење и гинекологију смо пребацили у главну зграду, па је сад мања зграда, такозвана црвена зона, у целини у функцији лечења од короне. Ту вршимо све што је потребно, од прегледа лекара, узимања брисева, лабараторијских анализа и снимања рентгеном.  Убрзали смо прегледе а на другој страни заштитили наше раднике и пацијенте у главном делу зграде, зеленој зони.

Шеф возног парка Зоран Дончић од марта до данас само два дана није путовао до Пожаревца, носећи брисеве у тамошњи Завод за заштиту здравља.

-Не жалим се, има колега којима је теже.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *