ДА ПЛАНА БУДЕ ЛЕПША И ДА СЕ ЛАКШЕ ДИШЕ: Засађено 330 садница дрвећа

Пише: Душан Марић

Ових дана у Великој Плани засађено је 330 садница разног дрвећа и жбунастог растиња.

Највећи део засађен је око нове зграде дечијег вртића и у градском парку али је овом акцијом озелењавања обухваћено и више других локација у граду и сеоским срединама.

-У градском парку нам је циљ да стара стабла, која све више оболевају и склона су ломљењу, постепено заменимо новим. Осим Велике Плане нове саднице засадили смо код школе у Крњеву, у центру Лозовика, на гробљу у Бресју и на фудбалским игралиштима у Марковцу и Доњој Ливадици  – каже Марија Лолески пејзажни архитекта у оделењу за урбанизам општинске управе у Великој Плани.

По њеним речима 270 стабала и растиња купљено је из средстава која је општина добила од Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Србије.

-Добили смо 300.000 динара и за тај новац купили 91 садницу четинарских и лишњарских стабала и 182 саднице жбунастог растиња.

Осим парка, у градском подручју сађење је извршено код зграде суда, у Улици Момира Гајића, код основних школа „Карађорђе“ и „Надежда Петровић“ , крај градског стадиона, у Улици Милоша Великог и на још неколико места.

У дворишту нове зграде вртића засађено је 17 садница разних врста смрче, по осам садница брезе и јавора, ве црвене шљиве и 24 тује.

Ове саднице су поклон јавног предузећа „Србија шуме“.

-Захвална сам свима који су учествовали у реализацији овог пројекта. Имамо нову зграду, са новим инвентаром и прелепо ограђено двориште а сад оно изгледа још лепше. На пролеће кад дрвеће олиста око вртића ћемо имати пуно зеленила, прави мали парк – истиче Марија Старчевић, директор вртића „Дечије царство“.

Марија Лолески каже да се нада да ће и у општинском буџету за 2021. годину бити предвиђена наменска средства за куповину нових садница.

-Није у питању само лепши изглед већ и здравија животна средина, више чистијег ваздуха који удишемо. Наша општина, као и већина других, плаћа данак урбанизацији, зграда и загађивача ваздуха је све више а зеленила све мање. Против тога се сви морамо борити више него што смо то до сад чинили.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *